Selasa, Mac 14, 2006
Malam tadi, teringin nak makan nasi lemak kukus. Berhenti di sebuah gerai bergerak di sebuah kawasan perumahan baru di Puchong. Seorang anak muda, tentunya beragama Islam, mungkin umur di awal dua puluhan. Rasa bangga juga melihat anak muda ini berniaga. Tak ramai anak muda berminat jadi usahawan.

Melihat pada t-shirt jersi yang dipakainya, rasanya anak muda ini peminat setia Liverpool. Tapi itupun tak salah. Tak ada salahnya menyokong sebuah pasukan bolasepak kegemarannya. Cuma yang sedih dan rasa ‘terusik’ bila melihat tulisan besar ‘Carlsberg’ terpampang sama.

Kejahilan ataupun ‘kesengajaan’?

TTFN

Label:

 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 3/14/2006 10:52:00 PG. |


15 Ulasan


Selasa, Mac 14, 2006 2:48:00 PTG, Blogger ontahsapo

gua rasa budak yg pakai jersi tu tak berapa ambik berat hal2 macam ni, sebab dia rasa tak ada salahnya, sama jugak dengan dunhill dah takleh nak taja liga malaysia, tapi bila skuad pahang tu, genting taja, selamber jer kan...so entah la...

p/s calrsberg antara penyumbang terbesar cukai negara yg mana duit tu entah kemana agaknya...pembangunan?...

 

Selasa, Mac 14, 2006 3:31:00 PTG, Blogger blackpurple

Hmmm... kalau jahil boleh belajar tapi kalau buat2 jahil jawap la sendiri kat sana nanti....

link ni pun ada kena mengena dengan isu ini...
http://www.brunet.bn/gov/mufti/alhadaf/jun98/h_fatwa6.htm

 

Selasa, Mac 14, 2006 3:38:00 PTG, Blogger Hamka

Satu cerita
mamat kat kampung aku kalau nak main bola kat hujung kampung pun pakai jersey lengkap-dia kata ada ‘feel’..,tapi time solat pakai kain pelaikat sehelai, macamana nak ‘feel’ solat…
Kalau ada game bola, korang boleh tengok macam2 stail penonton, ada yg tengok kat rumah dalam tv, ada yg just nak tahu keputusan, ada yg just tengok berita, ada yg just baca surat kabar, ada yg tak pedulipun keputusan bola..tapi yg paling best, yg tengok bola kat stadium sambil jerit2, dan siap conteng muka lagi ha ha ha..itulah penonton yg paling best!...jadi kalau solat ada yg solat kat rumah, ada yg solat lengah2, ada yg solat depan mertua(mamat jangan marah..he he) ada yg tak solat, tapi yg paling best dapat solat kat rumah Allah, alhamdulillah…amin…

 

Selasa, Mac 14, 2006 3:50:00 PTG, Anonymous Faizah

hmmm .. awat tak tolong liquid kan .. hehe .. tapi kan ke byk lf jersey yg takde tulis perkataan mcm tu

 

Selasa, Mac 14, 2006 3:50:00 PTG, Blogger blackpurple

.... yang tengok kat stadium; kalau sebelum masuk stadium sempat solat kira Alhamdulillah la juga... Tapi yang 'buat-buat' tak sempat..? Tempat duduk kat grandstand kena kebas orang yang ditakutkannya........

Btw, pakai jersey yang terpampang jenama arak serupa dgn mengiklankan arak..... so...?

 

Selasa, Mac 14, 2006 6:48:00 PTG, Blogger remmy iskandar

hahaha...thanks jowopinter..kerana sudi melayan hikayat remmy iskandar...
Dulu...masa aku kecik2 laa...aku selalu main bantai pakai baju...tak kisah laa baju tu pakai utk malam ke pagi ke, utk pergi kenduri kawin ke, aku main belasah je, dan masa itu juga laa emak aku selalu marah sebab pakai baju tak ikot tempat. Tapi semenjak aku dah akil balig nih...dah sekolah...kenal hala haram, aku dah tak pakai baju yg bukan2 lagi...tapi aku suker pakai baju ketat je...huhuh

 

Selasa, Mac 14, 2006 6:48:00 PTG, Blogger remmy iskandar

hahaha...thanks jowopinter..kerana sudi melayan hikayat remmy iskandar...
Dulu...masa aku kecik2 laa...aku selalu main bantai pakai baju...tak kisah laa baju tu pakai utk malam ke pagi ke, utk pergi kenduri kawin ke, aku main belasah je, dan masa itu juga laa emak aku selalu marah sebab pakai baju tak ikot tempat. Tapi semenjak aku dah akil balig nih...dah sekolah...kenal hala haram, aku dah tak pakai baju yg bukan2 lagi...tapi aku suker pakai baju ketat je...huhuh

 

Selasa, Mac 14, 2006 7:07:00 PTG, Anonymous gitartong

Tak sensitip langsung!!

 

Rabu, Mac 15, 2006 9:48:00 PG, Blogger blackpurple

remmy: tak tau takpe...kalau buat2 tau tau...? hehehe

gitartong: tu la.... bukannya takde jersey lain yang tak tulis brand benda tu....

 

Rabu, Mac 15, 2006 10:52:00 PG, Anonymous gitartong

sorang budak sekolah aku, datang pendidikan jasmani pakai baju simbol MCdonald, tapi bukannya mcdonald, MARIJUANA. aku rasa ada yang dah pernah tgk baju tu. huruf M besar, tapi kat bawah tulis, marijuana kecik je.

aku tanya, kau tahu tak apa tu marijuana? dia kata tak tau. lepas aku kata ganja, yakni dadah, terus dia tak pakai dah.

propaganda.. propaganda..
kalau tak sensitif.. hanyut la..

 

Rabu, Mac 15, 2006 11:20:00 PG, Blogger blackpurple

Gitartong:Tu la masalahya..... main pakai jer....ikut2 fesyen....tak faham makna yang tersirat......

 

Khamis, Mac 16, 2006 9:35:00 PG, Anonymous Alang

Orang selalu "terlepas" pandang mende ni. Kengkadang org tak perasan / buat2 tak perasan. KIter tegur lah secara berhikmah. Arituh Alang terpaksa gak sound my sis yg bg anak dia (4thn) pakai jersi cop calrsberg ni.. Takkan nak tegur anak dia kan? mana la budak tu gheti.

 

Khamis, Mac 16, 2006 10:29:00 PG, Blogger blackpurple

Alang: tu la... kekadang nak tegur ni pun serba salah juga... Yang teruk tu pegi sembahyang jumaat pun pakai tshirt gambar entah apa2.... kalau kena gambar yang sebelah belakang kan jadi tak khyusuk makmum kat belakang....

 

Jumaat, Mac 17, 2006 10:13:00 PTG, Blogger Shahizam

Aku pun pernah jumpa brand carlsberg ni kat masjid masa jumaat. Aku tahu lah diorang minat liverpool tapi nak wat camner jersi home ke away ke sure ader lambang company arak tu.

Mmg tak haram untuk bawa solat tp dari segi cara dan kaedah tu tak berapa betul la. Punya la banyak baju lain kalau nak pakai. Lagi murah aper.
Tak pun korang sokong team lain cam MU ke, Arsenal ke Selangor ke lagi baik.

p/s: Masih ingatkah korang tentang tentangan orang ramai masa Carlsberg jadi penaja sukan komonwel tahun 1998?

 

Isnin, Mac 20, 2006 8:55:00 PG, Blogger blackpurple

shahizam: bukan ke berdosa sebab dah kira mengiklankan jenama arak....tu termasuk golongan minum, mengangkat, memproses, ...etc tu......


p/s... sama kesnya dgn Piala Tiger tu... Mufti Brunei dah fatwakan haram......