Isnin, April 03, 2006
Hari ini tak taulah kenapa. Suasana macam ada yang tak kena. Staf aku yang seorang ni masuk bilik aku dengan muka sedih. Nampak depressed . Dan tadi macam selalunya, aku sempat juga merayau-rayau ke blog kawan-kawan. Ada seorang kawan blogger ini pun entry nya berbunyi sedih. Lalu aku teringatkan cerita ini....

Seorang lelaki berjumpa dengan seorang pakar jiwa dan mengadu, " Doktor, saya selalu rasa sedih dan depressed. Apapun yang saya buat tetap akan rasa sedih. Saya dah tak tau nak buat macamana lagi". Bunyinya memang macam orang putus harapan. Pakar jiwa itu membawa lelaki ini ke tingkap dan menunjuk ke suatu tempat. " Cuba awak lihat di sana. Di sana ada satu kumpulan sarkis yang top sedang membuat pertunjukan. Banyak aksi-aksi lawak dan lucu yang boleh awak tengok. Di sana juga ada seorang badut yang terkenal yang boleh membuat awak ketawa, rasa gembira dan menghilangkan kesedihan awak itu". Lelaki itu menoleh kepada pakar jiwa itu dan dengan muka yang sedih berkata, " doktor, sayalah badut itu....".

BP: Benarlah ketawa dan kegembiraan itu tidak boleh dipalsukan. Ia datang dari hati...............

TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 4/03/2006 04:53:00 PTG. |


48 Ulasan


Isnin, April 03, 2006 6:05:00 PTG, Blogger adadia

hidup hanya lakonan.

 

Isnin, April 03, 2006 6:22:00 PTG, Anonymous ron97

passion or position

 

Isnin, April 03, 2006 6:29:00 PTG, Blogger blackpurple

adadia:
dan pilih lah samada nak jadi hero, nak jadi heroin, nak jadi crook, nak jadi pak pacak.......

ron97:
passionate...!

 

Isnin, April 03, 2006 7:18:00 PTG, Blogger Sayuti

saya nak jadi hamba...

 

Isnin, April 03, 2006 7:24:00 PTG, Blogger semut

jowo,
memang kebanyakkan badut hanya menggembirakan orang lain tetapi diri sendiri tak gembira.iskiskisk.

sayut,
hamba? ke queen control.haha

 

Isnin, April 03, 2006 8:13:00 PTG, Anonymous gitarkapok

entry ini mengenakan saya kah? ish.. sedih.. sedih..

 

Isnin, April 03, 2006 9:50:00 PTG, Blogger BooK

satu hari. dalam putraLRT (aku ubah gaya hidup. 5 kereta, aku jual). sorg mamat takde kaki. naik kerusi roda. tp die senyum kat sume org.

count your bleesings!

 

Selasa, April 04, 2006 8:43:00 PG, Anonymous atok

gembira? sedih? berkaitan rapat dgn redha atau tidak dgn apa yg kita ada.
aku pernah jumpa seorang gadis muda tiada sebelah kaki. tp masih lagi tersenyum riang berkejaran di tmpt letak kereta bersama kwn2 lain yg sempurna sifat. nmpk jelas kegembiraan di wajahnya.

 

Selasa, April 04, 2006 9:10:00 PG, Blogger Aku Bukan Bidadari

Kalau ngantuk apa ubatnya? selain tidor?

 

Selasa, April 04, 2006 9:44:00 PG, Blogger ontahsapo

untuk mencapai sesuatu keembiraan kita perlu menghadapi kesedihan, jika tidak, tiada erti kegembiraan itu....

regards,

 

Selasa, April 04, 2006 10:40:00 PG, Blogger NaSh

suka ayat ko... betul tu.. udip hanya lakonan..

 

Selasa, April 04, 2006 10:53:00 PG, Blogger petiais

sebenarnya setiap org tak pernah tunjukkan perasaan sebnr..

dgn kawan lain..kita tak buat perangai macam kiter dgn family


dgn family lain..kita tak buat perangai gila2 mcm kiter dgn kawan

dgn org yg aku tak kenal..apatah lagi aku diam seribu bahse

yer aku sendiri tak kenal aku siapa..ambik ko last2 aku tak tau aku siapa..hahaha

 

Selasa, April 04, 2006 10:57:00 PG, Blogger sya

selalunya susah nak sedih kecuali kalau tenguk citer atau abca citer sedih.. tapi kalau masa PMS .. memang sedih sedih amat

 

Selasa, April 04, 2006 11:28:00 PG, Anonymous Alang

Betul... depan orang kita boleh belakon gembira, ketawa (aku selalu buat ni). Hati menangis siapa tahu?

 

Selasa, April 04, 2006 12:21:00 PTG, Blogger Alex Lacey

yg sedih dalam hati aje...memang tak kan dizahirkan....itu antara aku dengan Tuhan sahaja :D

 

Selasa, April 04, 2006 1:04:00 PTG, Blogger Hamka

Sekiranya beginilah caranya Allah nak ampunkan dosa kita, alangkah ringan-nya penderitaan ini..."

Atau:

Apabila beginilah caranya Allah nak selamatkan kita dari azab api nereka dan masukkan kita ke dalam shurga yang kekal abadi, alangkah 'indah-nya' penderitaan ini..."

 

Selasa, April 04, 2006 1:44:00 PTG, Blogger babydiana

tak suka tunjuk kesedihan pada org lain...

 

Selasa, April 04, 2006 2:26:00 PTG, Blogger blackpurple

sayuti:
kita semua hamba kepadaNya

semut:
dalam kehidupan kita pun kekadang kita juga seorang badut

gitartong:
Aku pun tengah sedih ni...hehehe

book & atok:
senyum orang kecil yang gembira lebih bermakna dari senyum orang besar yang berpura-pura... Agaknya..

aku bukan bidadari:
cuba menjadi badut..... mungkin anda hilang mengantuk..!

 

Selasa, April 04, 2006 2:37:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

luka di tangan memang nampak, luka di hati tiada siapa yang tau.........

 

Selasa, April 04, 2006 2:55:00 PTG, Blogger NBK466

Aik BP...takkan hang pun PMS kot. Tapi cam best pulak kisah badut tuh kan? Kalau badut yg sedih..sapa yg nak hiburkan yek?

 

Selasa, April 04, 2006 3:04:00 PTG, Blogger blackpurple

ontahsapo:
betul tu OS.sedih dan gembira bak ombak dan pantai... sesekali ombak mengganas buruk padahnya.macam tsunami tu..

nash:
bak kata sdra hamka. AlQuran dan Hadith adalah skripnya...Itu bagi pelakon yang megikut skrip yang betul..

petiais:
kita ambil contoh petiais saja la.. ada yg dua pintu, ada yg satu pintu... hehehe..

sya:
Alhamdulillah . Allah menguriakan akak jiwa yang ceria. satu yg amat berharga bg jiwa2 yg berduka..

alang:
kehidupan nyata satu lakoan..tak dapt disangkal lagi.....

 

Selasa, April 04, 2006 3:17:00 PTG, Blogger esis

kalo xnak sedih baca B.L.O.G.

 

Selasa, April 04, 2006 3:23:00 PTG, Blogger blackpurple

mamarisyia: :)

alex lacey:
jiwa yg sedih kita sendiri yg tau kan....

hamka:
penderitaan itu satu rahmat juga. .. bagi yang memahami dan mensyukuri....

babydiana:
ha ah.... lebih baik menjadi badut, menggembirakan orang lain...
kegembiraan org lain boleh menjadi kegembiraan kita juga kadang2....

anonymous:
sedih aje bunyinya tu....hehehe

nbk466:
PMS? hehehe. aku lelaki sejati...
kesian badut tu kan....

 

Selasa, April 04, 2006 5:07:00 PTG, Blogger budd

sedih atau gembira sebahagian dari ajinomoto atau gulai kari dalam hidup

 

Selasa, April 04, 2006 5:07:00 PTG, Anonymous kadok

bagus soklan tu..kalau badut yg sedih..sape yg biasa me"riang"kan nya?

 

Selasa, April 04, 2006 5:37:00 PTG, Blogger zino

nak buat org ketawa tu senang nak mentertawakan org pun senang tapi nak ketawa sendiri yg susah nanti orag kata apa pulak hehe..

 

Selasa, April 04, 2006 5:56:00 PTG, Blogger Mama Rock

adoi, memeng susah nak cover-cover internal feelings ni - kengkadan terkeluar juge

 

Selasa, April 04, 2006 6:07:00 PTG, Anonymous neeziee

doktor..saya rasa saya ngidap cirit birit la

 

Selasa, April 04, 2006 7:25:00 PTG, Blogger semut

badut..oohh..badut..

dari sebuah desa..
berbekal kasut jingga..
datang ke ibu kota..
dengan satu tujuan..
nak jadi badut jalanan..
nak jadi badut jalanan..

oh badut jalanan..
pujaan tua muda..
kau di sinar cahaya..
dan hilainya ketawa..
dan riuhnya tepukan..

meskipun kau berjenaka..
namun tak sorang pun tahu..
apa isi hatimu..
tatkala kau lakonkan..
lakonmu watak suka..
namun hatimu berduka..

isk..isk..

badut..ooh..badut..

 

Selasa, April 04, 2006 9:45:00 PTG, Blogger Syikin

bila kita suka buat org gembira, tapi ada org suka sakitkan hati kita...

 

Rabu, April 05, 2006 10:40:00 PG, Blogger hitomi

mmg hidup hanya lakonan semata2...kegembiraan kita tunjukkan dgn sumo org...tapi kesedihan, hanya diri sendri jak yg tau...

anyway, life must go on...cheer...

 

Rabu, April 05, 2006 11:19:00 PG, Blogger Moon®

Selalunya orang tunjuk kegembiraan duka lara simpan dalam hati. Bila dah lama simpan jadi bara api, sekali meletup kalah gunung berapi.. merepek ke aku ni? hehehe

 

Rabu, April 05, 2006 11:30:00 PG, Blogger Ayu

yang pasti senyum itu sedekah :)

 

Rabu, April 05, 2006 12:10:00 PTG, Blogger daun

mengapa bersedih...
mengapa (aku tak ingat liriknya)...
Hiburkanlah hati mu
Gembira selalu..

Jangan dilayan sedih dan depress..
kene baca buku La Tahzan nih..

 

Rabu, April 05, 2006 2:28:00 PTG, Blogger Sleepless in Gelugoq

we are the hero in our own history

 

Rabu, April 05, 2006 3:12:00 PTG, Blogger Orochi

badut tak semestinya lucu kan?

 

Rabu, April 05, 2006 3:13:00 PTG, Blogger Izhal

kabare?

semoga tuan hamba tak jadi badut itu... ceria2 selalu ya...

 

Rabu, April 05, 2006 7:12:00 PTG, Blogger blackpurple

esis:
B.L.O.G sapa tu esis...

faizah:
glad to know that u're happy...:)

budd:
jangan ambil monosodium glutamate banyak sangat nanti gugur rambut....
kari mamak sekarang dah mahal....
hehehe..

kadok:
cari la saiful apek...hehehe..

zino:
lebih baik mentertawakan diri sendiri dari ditertawakan oleh orang lain..

mama rock:
orang boleh baca riak muka kita kadang-kadang....

neeziee:
ko keracunan makanan tu nizi...hehehe..

semut:
hehehe... sesuai la tu...

 

Rabu, April 05, 2006 7:40:00 PTG, Blogger Sastri

hmmm... for me, sad or happy, people say boleh nampak from my facial expression...Tak tau la... Selalu riang tapi adakala bila sedih, sedih tu boleh mencapai tahap melampau... Bahaya jugak sebenarnya kalau macam ni... Tapi that's human... Bila dalam keadaan sedih yang amat, all I wanna do is be away from people... Kalo boleh nak tidur... But actually, I learned that, bila bersedih, adalah lebih baik kita dikelilingi orang-orang gembira cos their happiness might rub off on us...Tapi dah lumrah kehidupan, sedih dan gembira ada pasang surutnya... Apalah maknanya kehidupan tanpa silih ganti perasaan sedih gembira itu... Cuma kena perbaiki cara kita hadapi perasaan sedih itu from time to time... Maybe then we'll be happier...

Ada orang kata, happy or sad, it is your choice... But sometimes, emotions get the better of us...And sometimes, it is easier said than done... So, ceria2kan lah diri selalu... Another way to look at it is that, kalau kita sedih, maybe there's someone out there who is sadder than us... So, don't dwell to much on the sadness... There's always a silver lining behind a cloud... Setiap yang berlaku, ada hikmahnya...

 

Rabu, April 05, 2006 8:58:00 PTG, Blogger blackpurple

syikin:
selagi kita dipanggil manusia.....

hitomi:
betul.... hidup penuh dengan warna warni macam blog anda juga...! hehehe

moon:
itu yang dipanggil diam gunung berapi...

ayu:
kadang2 senyum juga walaupun dalam duka..hehehe

daun:
la tahzan..?

sleepless in gelugog:
tapi kena ikut skrip yang betul...

orocimaru sama:
badut tak semestinya lucu tapi lucu semestinya badut...

izhal:
waras kang.. :)

sastri:
betul tu hunn.... suka dan duka adat kehidupan. kedua2nya ada hikmahnya. kegembiraan itu ujian, kedukaan juga ujian.

bersyukur dengan nikmat yang ada......

 

Khamis, April 06, 2006 8:49:00 PG, Blogger semut

saper nama badut tuh?wak joko??

 

Khamis, April 06, 2006 8:56:00 PG, Blogger Kak Lady

walau bagaimana pun lakonan kita...hanya kita yang tahu diri kita sebenarnya...apa yang tersimpan di hati ini

 

Khamis, April 06, 2006 6:16:00 PTG, Blogger daun

blackpurple: La Tahzan adalah buku motivasi tulisan Aa'id Abdullah al-Qarnee. La Tahzan bermaksud, Jangan Bersedih. :)

 

Jumaat, April 07, 2006 10:11:00 PG, Blogger ibuVouge

salah satu nak awet muda ketawala, tapi kalau banyak ketawa..cepat jugak mati, hati pun gelap..

 

Jumaat, April 07, 2006 11:47:00 PG, Blogger kunci hilang

mak cik saya kata. dulu di kampung sebelah ada budak ni. Nampak gayanya macam happy go lucky, suka menyakat orang, suka buat lawak juga. Tapi bila diperhatikan ketika dia berseorangan, mukanya moyok. Jauh sekali ceria.

Kata kawan mak cik saya, dia sunyi.

 

Jumaat, April 07, 2006 8:45:00 PTG, Blogger blackpurple

semut:
joko suprianto?

kak lady:
wajah rahsia hati....

daun:
ooohhhhh....

ibuvouge:
laughter is best medicine... tapi tak selalunya...

kunci hilang:
cuma dia seorang saja yang tahu apa sebenarnya yg dia rasa.......