Khamis, Jun 15, 2006
Satu
Kelmarin dia* mengadu water heater di bilik air rumahnya rosak. Masalah besar baginya sebab tubuhnya telah dibiasakan mandi dengan air suam. Kalau mandi dengan air sejuk terasa macam seluruh tubuhnya jadi kecut, katanya.

Tadi. Awal pagi lagi. Dia membuat laporan. Secara langsung saat aku masih lagi terguling-guling.

'Water heater tu diaorang hantar repair la petang semalam...macamana nak mandi ni', dia.
'Laaa... bukan sejuk sangat pun.. tak pun masak air la', aku. Mamai lagi.
'Malas la...mandi burung jer la...' dia.
'Mandi burung? U ada burung ke?... he he he..', aku.
'Bukan la... mandi sikit-sikit... sekejap ....', dia.
' Oooooooo...'. ,aku lagi.

Hari ini aku belajar satu perkataan baru. Mandi burung. Ha ha ha

*Sastri. :D

Dua
Arghhhh....Sekali lagi kena tag. Kali ini dengan
Arianna pulak. Inilah dia...

3 SCHOOLS i WENT TO
- SDAD, STM, SMSM (semua kat Muor). IPT tak nak tau ke?

3 THINGS IN MY BAG
- Sikat, perfume Polo Blue botol kecik, kunci.

3 THINGS i DO WHEN i AM REALLY STRESSED
- Fikir positif, sengih2, buat dek...

3 PLACES i GO ON A DAILY BASIS
- Bilik tidur, bilik termenung, surau ofis

3 FAVOURITE FRUITS
- Buah masak, buah tak ada ulat, buah 'free'.

3 NAMES i GO BY
- Baby, Abang Pepel, Encik dot dot dot .. he he he...

3 OF ma FAVOURITE FOODS
- Mee bandung Muor, sambal goreng jawa, nasi ambeng

3 THINGS i AM WEARING RIGHT NOW
- Kemeja LS hitam jalur putih ala Paul Moss, Khakis beige, kasut hitam ala Beatle

THE WHOS
WHO IS IN THE HOUSE WITH U?
- Sendiri

WHO ARE U THINKING ABOUT RITE NOW?
- Diri sendiri

WHO DID U LAST TALK TO ON THE PHONE?
- C & S Engineer

WHO DID U SIT NEXT TO IN UR 5TH PERIOD CLASS?
- Jalut (kawan baik sejak sek men, U sampai la sekarang)

WHO WAS THE LAST PERSON U TOLD U LOVED?
- Sastri Ratna Sari

WHO DO U WISH U WERE WITH RIGHT NOW?
- Parents

WHO GETS ON UR NERVES MOST AT SCHOOL?
- Pak guard kot

THE WHERES
WHERE IS UR HANDPHONE?
- Ada 3 hp. 1 dalam beg (off). 2 lagi atas meja (on)

WHERE DO U SLEEP?
- Atas katil bersaiz permaisuri

WHERE IS THE LAST PLACE U TOOK A RIDE TO?
- Kuchai Lama

THE WHATS
WHAT WAS THE LAST THING U ATE?
- Roti sardin

WHAT COLOUR SHIRT ARE U WEARING?
- Hitam jalur putih

WHAT IS THE CLOSEST ITEM NEAR U IS BLUE?
- Spender...

WHAT DO U LIKE THE BEST ABOUT SCHOOL?
- Tak payah fikir kerja. Bila jadi 'top scorer'. Cinta monyet.

WHAT IS UR FAVOURITE COLOUR?
- Biru, ungu, maroon

WHAT DO U WEAR MORE OFTEN, JEANS OR SHORTS?
- 50 - 50. Santai; jeans esp Levi's Red Loop. Rumah; Boxer..

WHAT IS THE LAST MOVIE U WATCHED?
- Basic Instinct 2. Pirate VCD beli kat Puchong...

THE WHENS
WHEN DID U START SCHOOL?
- Masa umur 6 tahun. Tadika.

WHEN DID U LAST GO TO THE MALL?
- Apasal sibuk nak tau ni?

WHEN DID U LAST BURN SOMETHING?
- Isk... Apa la punya soalan...tak mencabar minda langsung.... he he he....

Aku tak sampai hati nak tag sesiapa tapi kalau ada blogger yang rasa dirinya orang Johor janganlah malu-malu nak jawap tag ini di blog anda. he he he.

TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 6/15/2006 10:37:00 PG. |


38 Ulasan


Khamis, Jun 15, 2006 12:36:00 PTG, Blogger Sastri

Keskeskes... adeh... tak censor lak hunn nih... i siap censor kat my entry pagi tadi...anyway, tak jadi laa mandi burung... mandi cam biasa sbb dah boil air pagi tadi... err.. utk definisi mandi burung sila refer blog sastri di masa akan dtg yer... :p

 

Khamis, Jun 15, 2006 12:38:00 PTG, Blogger Sastri

lupa lak nak komen pasal tag tu... err... hunn... letak nama penuh i ekk...

 

Khamis, Jun 15, 2006 1:57:00 PTG, Blogger ontahsapo

aku setiap pagi mandikan burung....dan aku bukan orang johor....

 

Khamis, Jun 15, 2006 2:03:00 PTG, Blogger Lan Rambai

Burung mandi ker? Burung sapa yang pernah diskodeng Sastri tu?

 

Khamis, Jun 15, 2006 2:13:00 PTG, Blogger NBK466

Tgh menabung tuk install water heater kat ghumah supaya burung2 rajin mandi...eh apo den merapu nie??

nbk466
(Org Johor yg dilahirkan di Perak, membesar & menetap kat N9 tapi perasan nak jadi orang London)

 

Khamis, Jun 15, 2006 2:38:00 PTG, Blogger blackpurple

sastri
Kalau kat sini 'mandi burung' tu mesti orang fikir dan ingat lain.... he he he..

Sesekali nama penuh la hunn..... :)

Arianna
Kalau ada peluang, nak tag kau pulak lepas ni... he he he..

Ontahsapo
Kau mandikan burung dengan air sejuk ke air suam....?

Kalau kau sukarela nak jawap tag tu pun lebih afdal...:D

Lan rambai
He he he... Kau fikir ke lain ni Lan...

nbk
Rumah aku pakai solar heater.. Lebih praktikal..

Kira Johor la tu.... He he he..

 

Khamis, Jun 15, 2006 2:48:00 PTG, Blogger Alpha The Kerastangan

Mandi burung? Memang new one for me...selama ni tau mandi kobau ajo...

Black...tag aku la...aku x kisah..kakaka

 

Khamis, Jun 15, 2006 3:13:00 PTG, Blogger Aku Bukan Bidadari

hheheeee mandi burung,
yang ni stail p ramlee tu ke..celup2 letak kat mata tu .. ekekeee

 

Khamis, Jun 15, 2006 3:22:00 PTG, Blogger Sastri

well... nak jawab sket persoalan yg dilontarkan...keskeskes...

lan rambai...skodeng burung? tak penah buat laa... selalu burung2 mmg suka hinggap kat my balcony... weekend jer kena cuci kat luar tu...

to all yg nak tau apa sebenarnya mandi burung :

actually mandi burung ni mandi mcm biasa cuma tak sabun badan... my grandma laa ni... kalo nengok kami mandi cepat jer siap, dia akan ckp, p mandi lain, mesti mandi burung tadi nih... keskeskes...

 

Khamis, Jun 15, 2006 3:28:00 PTG, Anonymous Am

mandi burung pun ada ya, takpa tak lama lagi ada org mandi bola pula hehehehe

 

Khamis, Jun 15, 2006 4:07:00 PTG, Blogger Syikin

hmm..kalau saya panggil, mandi style p ramlee :)

panjangnyalah tag

to dia dah announce the loved one :). soalan cepumas, bila nak dirikan rumahtangga ni?

to sastri: eik..tak open house lagi ya?

 

Khamis, Jun 15, 2006 4:25:00 PTG, Blogger blackpurple

alpha
Setau aku, burung pun tak mandi... he he he..

Aku dengan rasminya mengetag kau... :D

tiara
Tu bukan mandi. Tu basuh mata..... :D

sastri
Persoalan dah terjawap... he he he..

Am
Mandi bola tu macamana pulak Am?

Syikin
Saya tak begitu memahami soalan yang tu la.... :)

Rumah dah open tapi kena pakai access card.... he he he..

 

Khamis, Jun 15, 2006 5:16:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

mandi burung? aku pun first time dengar mandi burung...

 

Khamis, Jun 15, 2006 6:11:00 PTG, Blogger kemat

baru jer mandi burung pagi tadi..sejuk pagi2..rumah aku atas gunung diliputi salji.. pastu dlm bilik air ada aircond lagi..knela mandi burung

 

Khamis, Jun 15, 2006 6:25:00 PTG, Blogger Raiedzall

mandi burung ke mandi kambeng?

Buah 'free' ? Ape tu? ;)

 

Khamis, Jun 15, 2006 8:36:00 PTG, Blogger Orochi

aku tau "mandi p. ramlee" ..
haha...

 

Khamis, Jun 15, 2006 9:26:00 PTG, Blogger Kak Lady

Mandi burung? Dah 40 lebih tahun hidup...baru hari ni dengar...hahaha

 

Jumaat, Jun 16, 2006 3:47:00 PG, Blogger KAMATO

tak pernah dengar mandi burung... berak burung ada la...hehe

 

Jumaat, Jun 16, 2006 5:52:00 PG, Blogger Izhal

ooo ada jugak mandi burung nooo... mandi celup2 laju2 tu kot... mungkin mandi khas untuk orang yang pemanas air dia rosak :D

 

Jumaat, Jun 16, 2006 9:13:00 PG, Blogger Moon®

Pertama kali aku dengar mandi burung, kalau kete aku kena berak burung memang lah selalu..

 

Jumaat, Jun 16, 2006 9:26:00 PG, Blogger esis

boleh ke "mandi burung" selepas "memandikan burung"? teeehehehehe

 

Jumaat, Jun 16, 2006 10:47:00 PG, Anonymous kingbinjai

mandi burung? nanti kau try praktikkan dengan queen muahahhaha

 

Jumaat, Jun 16, 2006 12:22:00 PTG, Blogger Alex Lacey

To Sastri,

Mandi pagi elok air sejuk (utk pompuan)...lupa plak khasiat dia, bila jumpa nanti akak bagitau....

To BP,
selalu org kata akak org Johor tapi sesungguhnya BUKAN! hehehhe

 

Jumaat, Jun 16, 2006 3:11:00 PTG, Blogger blackpurple

mamarisyia
Mari kita belajar perkataan baru... he he he..

kemat
Kau ni duduk dalam iglu ke kemat?

Riedzall
Buar 'free' tu buah yang tak bayar bayar la... he he he..

orochimaru
Mesti kau biasa buat ni kan... :D

Kak lady
Ilmu baru ni Kak Lady... he he he.

Kamato
Berak burung tu beracun tu bang.. :D

Izhal
Betul tekaan anda...!

Moon
Selalu kena berak burung kat bahagian mana Moon? :D

Esis
Boleh. Mana-mana dulu pun boleh.. :P

Kingbinjai
Kau pun cuba la praktikkan sama KB... he he he

Alex Lacey
Ye ke ni?

 

Jumaat, Jun 16, 2006 3:28:00 PTG, Blogger .:HalogamoRa:.

BP: kata ngan sastri, jgn mandi burung nnt kene selsema burung abang BP gak yang susah....he he he

jwpn bagi what is the closest item next to you is blue? alamak BP jujurnye ha ha

Pssst, wa bkn org johor...tp berjiran dgn johor

 

Jumaat, Jun 16, 2006 4:32:00 PTG, Blogger BooK

BP:
aku. bukan orang johor.

 

Jumaat, Jun 16, 2006 5:36:00 PTG, Blogger blackpurple

halomagora
Selsema burung tu kalau suka bermain dengan burung... esp burung2 liar.... :D

Itu baru separuh jujur la.... he he he

Book
Meh bak sini surat beranak kau. Nak check...

 

Jumaat, Jun 16, 2006 8:43:00 PTG, Blogger Sayuti

kamu terguling2?

haha. saya berguling2.

p/s: basic instint 2 tu... err... tak jadilah p/s ni.

 

Sabtu, Jun 17, 2006 6:18:00 PG, Anonymous ron97

org ffikir mandi burung tu lain adalah kerana sinagnaga
dia yg mulakan

 

Sabtu, Jun 17, 2006 1:25:00 PTG, Anonymous Op

siapa tau perumpamaan mandi burung tu dicipta oleh siapa? mamat yg skodeng burung hehehe.

 

Ahad, Jun 18, 2006 3:08:00 PG, Blogger tuan tanah

fuhhh... nasib baik saya bukan orang johor.

 

Ahad, Jun 18, 2006 1:51:00 PTG, Blogger kasutVINCCI

kekekekeke...mandi burung eh? Agaknya tiap2 pagi BP mandi tuu.

 

Ahad, Jun 18, 2006 2:38:00 PTG, Blogger semut

erm..lucah jugak tuh..hehe

 

Ahad, Jun 18, 2006 7:12:00 PTG, Blogger blackpurple

Sayuti
Hehehe. 'ber' dengan 'ter' lain maknanya sayuti...

p/s Sebab Basic Instinct 2 diharamkan kat sini terpaksalah cari VCD pirate... :D

ron97
Kalau fikir lain, lain la jadinya ron... ha ha ha..

Op
Burung yang dibela di sangkar sendiri tak perlu diskodeng Op.... :D

Tuan tanah
Anda terselamat kali ni. Tahniah...

Kasutvincci
Isk...Saya kalau mandi siap bersabun la......

Semut
Kau sorang fikir macam tu semut.... he he he..

 

Ahad, Jun 18, 2006 9:35:00 PTG, Blogger puteri

to sastri...

gitu ekk mandi burung...hehehe...maknanya selalu ler saya ni mandi burung terutama time musim sejuk nih...:P

 

Isnin, Jun 19, 2006 3:15:00 PTG, Blogger Sarah's Mummy

Oh...sastri yg disebut-sebut ni gepren hang ke? Sooooooo sweeet! Declare cinta kat bog tu, kucing romantik rupa-rupanya ko BP.:P

Err...encik dot dot dot ni ada kena mengena dgn pompuan, isteri & dot dot dot ke?:hmm: :P

 

Khamis, Jun 29, 2006 6:11:00 PTG, Blogger JBM8141

nanti le aku jawab tag tu, kang kena marah lak tak ngaku orang johor... wahah tgh berterabur sket la bp, blog pun lama tak apdet...