Khamis, Jun 08, 2006
Petang semalam. Jalan Kuchai Lama, KL.

Selepas kekenyangan dengan tiga slice ‘Super Supreme’ dan dua ketul kepak ayam Pizza Hut, perut meragam semacam. Inilah biasanya masalah aku. Terasa macam sayang pula, maklumlah baru isi dah nak kena buang semula.

Kononnya boleh diperlambatkan lagi ‘proses pelupusan’ itu. Rupanya tak boleh. Mujur ada stesen minyak berhampiran. Ada dua buah bilik air. Aku tak sempat berfikir samada itu tandas manusia ataupun reban ayam. Dua-dua lebihkurang sama. Lagipun aku tiada pilihan lain. Hajat yang begitu mana boleh ditahan-tahan. Kelak buruk padahnya.

Sambil itu sempat juga melihat iklaneka percuma di dinding partition itu. Antaranya, “I wuz here”, “Perkhidmatan baik punya - 01x –xxxxxxx”, “I love you darling”, “Bangang betul sapa yang conteng ni”… dan ada 1-2 lagi yang tak sampai hati nak ditulis di sini.

Tugas aku selesai tak sampai 5 minit.

“ Eh, cepatnya…?” Sastri
“ I banyak makan fibre memang la cepat….he he he “ aku.

Kalau tandas yang serupa itu, perut yang sakit pun boleh jadi baik tiba-tiba !

TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 6/08/2006 05:31:00 PTG. |


42 Ulasan


Khamis, Jun 08, 2006 5:50:00 PTG, Anonymous Am

benda-benda iklan tanpa bayaran tu biasalah dah tengok BP, lagi teruk pun ada, ada juga teringat nak call no2 tu, nak tahu betul ker tak, cuma takut lain dicari lain yg dapat nanti hehehe

Amboi dah makin cun pulak blog BP ni ya, makin canggih hehehehe

 

Khamis, Jun 08, 2006 5:53:00 PTG, Blogger Sastri

Adoi... keskeskes...Patutla semalam cepat sangat rasanya sudah... Now am not sure did u or didn't u 'uk uk' sebenarnya...

Toilet awam kat KL ni rasanya memang banyak yang kotor dan tak terjaga... Bau dia, iskkk, harum semerbak bak bunga mawar... Kena lagi dengan yg fussy mcm yours truly ni, memang sanggup tahan sampai balik rumah... Sometimes memang betul mcm hunn ckp, perut yang memulas teruk, bila masuk tandas yang 'best' bau dan keadaannya, memang terus hilang rasa sakit tu...

Kenapa ek sesetengah orang bila dah buang tak reti nak flush or clean up? Kenapa dibiarkan tandas untuk kegunaan bersama tu sedemikian? Kenapa tangan2 gatal nak conteng dinding? Agaknya ada nikmat yang tersembunyi bila wat semua tu ek?

p/s : sowie laa hunny, panjang ngat lak komen kali ni... but then again, mana penah lagi komen pendek...:p

 

Khamis, Jun 08, 2006 7:30:00 PTG, Anonymous cikguonline

boleh hilang selera nak memerut

 

Khamis, Jun 08, 2006 7:37:00 PTG, Anonymous neeziee

paling best skali diantara conteng2 tu terselit sama..

"woii..bodoh ke conteng-conteng"

hahaha..hiburan sambil membuang.

 

Khamis, Jun 08, 2006 7:59:00 PTG, Blogger JBM8141

kah kah kah nak buang pun sayang ke? itu yg semalam punya la. yg baru makan tu belum habis proses lagi. tak tau le kalau pagi tu dah buang semalam punya.

*pencuci tandas pam minyak terbaik skudai 1999*

 

Khamis, Jun 08, 2006 8:05:00 PTG, Blogger JBM8141

nak tambah sket.

kepuasan membuang air kecil atau besar sedikit sebanyak memberi kesan jangka panjang kepada kegembiraan dalam kehidupan. sekian terima kasih.

 

Khamis, Jun 08, 2006 8:10:00 PTG, Blogger sherrina

ishhh....rugi rugi makan mahal2....buang gitu aje :p

 

Khamis, Jun 08, 2006 10:47:00 PTG, Blogger KAMATO

Tempat kita ni ramai orang seni, dah tak cukup kertas nak conteng... hehe

 

Jumaat, Jun 09, 2006 9:29:00 PG, Anonymous kingbinjai

bp, ko boelh repot kat rtm pasal tandas tu. dorang kan dah jadi edisi tandas. hahahahahaha sure bersih selepas ini.

 

Jumaat, Jun 09, 2006 10:12:00 PG, Blogger ontahsapo

toilet mcm tu adalah satu tempat yg paling baik utk buat apa2 promosi atau iklan. sebab semua orang akan masuk, bertinggung dan baca, sambil melayan blues...so mana2 company yg bercadang nak iklankan barang baru, aku cadangkan kat pintu toilet awam....

 

Jumaat, Jun 09, 2006 11:00:00 PG, Blogger cuaca

toilet tu pada dasarnya ok tapi manusia ni sahaja yg mencacatkan nyer....*nangis* tengok templete baru nih...SENTAPP

 

Jumaat, Jun 09, 2006 11:10:00 PG, Blogger Mamamanja

sebab tandas awam camtu ler MM sanggup tahan bawak balik umah. kalo masuk jugakpun, otomatik nak membuang leh x jadik membuang

 

Jumaat, Jun 09, 2006 11:35:00 PG, Blogger artisticklytouch

Masa organise program di uni dulu pernah aku suggestkan promosinya dilekatkan di semua tandas-tandas asrama yang boleh digunakan. teorinya, siapa yang tidak menggunakan tandaskan? semua orang guna tandas. ahli meeting gelakkan aku. presiden suka cadangan aku. AJK Publisiti kena buat jugak akhirnya. dan kaedah itu berjaya. dengar kata sampai hari ini tandas-tandas di IPT itu penuh iklan program pelajar. hik hik

 

Jumaat, Jun 09, 2006 2:02:00 PTG, Blogger Syikin

saya pun tak paham nape pihak berkenaan tak berkenan nak jaga toilet premis depa baik2..

tak pelah BP, belajar saBOR drp sekarang cik adik shopping lama2..jgn masa sekarang jer sabor, dah berumahtangga nanti tak mo sabor pulak :)

 

Jumaat, Jun 09, 2006 2:41:00 PTG, Blogger Alpha The Kerastangan

Itulah wajah biasa tandas awam kita...

Aku pergi Beijing dulu, tandas dia bersih...walaupun takde air. Tapi kalau tengah melepas tu boleh ngobrol dengan orang sebelah...pasal takde apa-apa walaupun penghadang!

 

Jumaat, Jun 09, 2006 2:42:00 PTG, Anonymous gitartong

peh! cantik wajah baru anda! tahniah!

TIPS: bila masuk tandas awam, pejam mata, pandang atas! kepada yang risau takut terpandang benda2 pelik dalam lubang tandas. WeehhH!

 

Jumaat, Jun 09, 2006 3:56:00 PTG, Anonymous AznieBunnie

hati-hati guna toilet awam ni.
ramai kena bladder infection. kotor.

ikut pesan nanny fran, "dont make contact with the toilet bowl!"

 

Jumaat, Jun 09, 2006 4:05:00 PTG, Blogger blackpurple

am
Cuba la sesekali call am... hehehe

sastri
Antara sikap buruk orang kita yang susah nak diubah. pengotor dan vandalisme.

p/s Nak komen lebih panjang dari entri pun boleh hun... hehehe

Sinaganaga
He he he. Siap pakai sabun la bang....

cikguonline
'Memerut' tu apa cikgu?

Neeziee
patut la tu hari kau gelak sorang2 dalam toilet....! hehehe

JBM
Yang kita buang tu hambas bang... yang zat dah absorb dalam badan... hehehe

Ni mesti pernah makan julap ni? hehehe

Sherrina
Kan 'membuang' itu satu nikmat juga? :D

kamato
Lukisan abstrak pun ada... hehehe

kingbinjai
Kena panggil Wan Kamaruddin 'Bongkar' tu la kot... :D

ontahsapo
Iklan pakaian dalam ke OS? Jangan letak iklan makanan dah la.... hehehe

cuaca
Sikap... sikap...sikap....

Sensitif la kau ni cuaca. ..tengok template pun boleh nangis... :D

mamamanja
Takut2 tak sempat, 'terbuang' dalam seluar pulak MM.. hehehe

artisticklytouch
Bagus dan kreatif idea tu. Lagi elok kalau diletak sekali formula2 sc & math.. mesti keputusan exam lebih cemerlang ! hehehe

syikin
Kebersihan bermula dari diri sendiri.

pssst... sabor la ni syikin... hehehe

Alphawolf
Hehehe.. teringat pada entri si Izhal pasal tandas kat Jepun tu.... macam hotel !

Ceh..membuang sambil bercakap sambil bertukar2 'pemandangan' la ni ekk..... :D

gitartong
Tq...jangkit dari kau la ni cikgu....:)

Kalau terpandang yang 'itu' boleh 2 hari tak lalu makan...! hehehe

azniebunnie
Kalau jenis duduk mesti 'contact' kan.... hehehe

 

Jumaat, Jun 09, 2006 4:11:00 PTG, Blogger NBK466

Nape 2 kali den terbaca kisah Pizza Hut & toilet nie? Tadi K.Lady...he..he..he..

Mentalilty org M'sia....tah ler den susah nak cakap.. Bak kata org negro tuh 'umpama meludakh ke langit...

 

Jumaat, Jun 09, 2006 4:22:00 PTG, Blogger Ayu

BP : adehhhh weiiii aku plak kalo tandas kotor kan hahaha mmg tak akan jadi le aku memerut.. sbb otomatik dia masuk balik hahahahahaha

 

Jumaat, Jun 09, 2006 5:22:00 PTG, Blogger Kak Lady

hahahah.....pegi kat BP pun cerita pasal toilet jugak...hahahha....adoi..musim cerita toilet kot...

 

Jumaat, Jun 09, 2006 5:25:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

heheheh..ke ko dah salin no. tipon kat toilet?hah..hahhh!!muahahha

 

Jumaat, Jun 09, 2006 5:44:00 PTG, Blogger blackpurple

nbk
Telepathy ...ESP tu... hehehe

Tu la 'jangan la meludah ke langit', ludah la kat tempat yang disediakan.... hehehe

ayu
Jadi arkib la perut tu kang... hehehe

kak lady
Tu la.. nak kata 'hari toilet sedunia' dah lepas...... hehehe

mamarisyia
Tak perlu salin MR...boleh hafal terus... hehehe

 

Jumaat, Jun 09, 2006 5:45:00 PTG, Blogger rudy bluehikari

aku teringat lg masa nak melepas hajat kat toilet2 di beijing. Aku mmg tak boleh langsung masuk. dahla takda pintu, bau dia mak ai.kalah toilet kat mesia.ehehehe.

 

Jumaat, Jun 09, 2006 10:12:00 PTG, Blogger Orochi

patah selera aku nak makan pizza hut... hahaha...

 

Jumaat, Jun 09, 2006 10:16:00 PTG, Blogger Izhal

hahahahahhaa... hiburan sambil melabur...

 

Sabtu, Jun 10, 2006 8:07:00 PG, Blogger maklang

elok gak tu...tak payah makan ubat pelawas buang air...makan pizza hut dah ok dah...tapi mahal le...

 

Sabtu, Jun 10, 2006 8:12:00 PG, Blogger BooK

BP:
waaaaaaaaaaaa. dah ade ombak. tapi susah nak komen pulak. macam birokrasi kejadah. bnyk kali kena klik.

pssst.. first world facilities with third world mentalities?
ahaks*

 

Sabtu, Jun 10, 2006 9:50:00 PG, Blogger esis

kadang2 dah le kena bayar 30sen. tandas kotor. air pulak meleleh keluar. marah btul aku.

 

Sabtu, Jun 10, 2006 11:31:00 PG, Blogger iejal

Tandas paling mahal plak yg penah aku masuk, kat lowyat... RM 1.00. Ntah apa yg spesel ntah, mgkn sinki dia ala2 moden yg dah lapuk kut. Nak kata ada kamera untk amik gambar takde plak. Yelah mana la tau, lpas memerut(buang air) leh amik gambo sbgai kenangan. Ahaks!

 

Sabtu, Jun 10, 2006 12:02:00 PTG, Blogger Alex Lacey

mcm anak akak yg no. 2 tu je....lepas makan terus cari toilet...setiap kali lagu tu....kadar metabolisma yg sangat tinggi....

 

Sabtu, Jun 10, 2006 6:38:00 PTG, Blogger Sayuti

teringat pulak entry kawan saya effi tentang tandas.

 

Sabtu, Jun 10, 2006 10:18:00 PTG, Blogger tuan tanah

tandas di malaya kotor.
tandas di eire takde air pulak. alahai...

 

Sabtu, Jun 10, 2006 11:47:00 PTG, Anonymous Op

tandas stesen minyak paling bersih pernah aku masuk ialah shell berhampiran tol sungai besi.

 

Ahad, Jun 11, 2006 10:22:00 PG, Blogger Hamka

keluar tandas dengan cepat adalah sunnah Nabi!!!

he

 

Ahad, Jun 11, 2006 12:47:00 PTG, Blogger zwitterion

sesungguhnya tandas yg kotor akan membantutkan segala urusan..
apasal makan terus nak keluar, bukan ke ambik masa 4 jam dulu utk penghadaman...yg ko sayang nak buang tu nape?..itu mesti yang semalam punya..haha

 

Ahad, Jun 11, 2006 1:31:00 PTG, Blogger puteri

kira okeylah lagi tandas kat m'sia nih...kena yg tak ader pintu lak camner....hehehe...berckp dr pengalaman ni tau....teringat masa melawat satu negara tu....masuk2 ajer toilet tu terkedu kejap sbb terpandang ader sorang tu buat bisnes tak tutup pintu dah tu ngadap ke pintu lak tu...langsung terencat tak jd teruskan hajat...tambahan keadaan toilet kat sana mmg tak jumpa yg elok kecuali kat masjid...

 

Ahad, Jun 11, 2006 6:57:00 PTG, Blogger blackpurple

rudy bluehikari
Tu dah macam pameran la plak... hehehe

orochimaru
he he he... apa kena mengena pulak..?

izhal
Tu lah kelebihan tandas awam kita !!! :D

mak lang
Membazir macam tu maklang...:D

Book
ha ah. Blogspot ni kadang2 mengong sikit...

Tapi tandas rumah sendiri tau pulak jaga ek...

esis
30 sen tu untuk sewa lubang tandas tu jer sis.... hehehe

iejal
Kat suria KLCC tu yang RM2 sekali masuk pun ada kan..... mungkn kat situ boleh siap baring2 kot... :D

alex lacey
Kalau kat rumah ok la. Kalau kat tempat awam jenuh nak mencari andas... hehehe..

sayuti
Apa pulak cerita dia? nanti nak cuba singgah..

tuan tanah
Boleh la praktikkan ilmu istinjak tu TT.. :D

Op
Kat plaza tol ataupun R&R pun biasanya ok.

Hamka
Tapi kena pastikan dah 100% buang sdra hamka... hehehe

Zwitterion
Tu yang semalam punya kot sebab tak sempat nak check apa yang keluar... hehehe..

puteri
Ha ha ha... Macam pameran tu...! Agaknya macam-macam aksi boleh tengok yek...

 

Isnin, Jun 12, 2006 9:32:00 PG, Blogger Sastri

Semalam Pak Lah pun cakap pasal tandas ni...

Me : Kebetulan lak dgn entry u pasal tandas tu hunn..

BP : Ntah2 Pak Lah pun baca blog i kot... hehehe..

keskeskes...

 

Isnin, Jun 12, 2006 9:40:00 PG, Blogger blackpurple

sastri
hehehe..

Isu tandas awam kotor ni isu lama hun..... dan turun temurun... :D

 

Selasa, Jun 13, 2006 1:06:00 PTG, Blogger Sarah's Mummy

Eh? Apa hal semua org cerita pasal toilet ni? Ko cerita...niezee cerita...busuklah.