Isnin, Julai 17, 2006


Buah kelapa muda. Dibeli bersama Sas di tepi jalan di Bandar Baru Seri Petaling. KL. Sebiji Ringgit Malaysia Dua sahaja. Kalau tekak sudah terasa ingin, harga tak perlulah difikir-fikir.

Kalau di kampung dulu-dulu, tak perlu mencari-cari, tak perlu membeli. Ambil saja galah atau panjatlah mana-mana pokok kelapa di kebun atok di sebelah rumah. Pilih dan petiklah seberapa banyak yang nak. Pilihlah buah muda yang isinya masih lembut.

Air tegan dan isinya kalau dicampur dengan sedikit gula ditambah pula ketul-ketul ais. Memang sangat sesuai kalau di minum waktu panas terik. Selain penghilang dahaga, khasiatnya pun banyak.

TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 7/17/2006 10:10:00 PG. |


48 Ulasan


Isnin, Julai 17, 2006 10:29:00 PG, Anonymous Sastri

Actually sas tak really minum air kelapa muda, but ever since my mum dok suruh minum utk hilangkan panas bdn, lama2 jadik ske la plak... Tapi betul kata Hunny tu, kalo kat kpg, tak susah carik... senang nak dpt... kalo kat KL ni, yg kat kedai mamak/restoren, bole la dpt tapi takde laa mcm kat kpg ek, fresh from the tree...keskeskes

 

Isnin, Julai 17, 2006 10:37:00 PG, Blogger Lan Rambai

BP.. ko dah bawak balik ke kg ko ke belum si sastri ni? Dia nak rasa air kelapa muda kampung tu.

 

Isnin, Julai 17, 2006 10:37:00 PG, Blogger esis

tapi xelok utk orang pompuan... nanti ke.....

 

Isnin, Julai 17, 2006 10:59:00 PG, Anonymous neeziee

kampung aku keliling rumah penuh pokok kelapa.satu kampung penuh ngan pokok kelapa.tapi nenek aku bila masak..

"santan peket jer.."

ahaks.

 

Isnin, Julai 17, 2006 11:22:00 PG, Blogger cuaca

baru minum sabtu lepas....sedap sangat...

 

Isnin, Julai 17, 2006 11:29:00 PG, Blogger Alpha The Kerastangan

neezie, abih ko tak tolong kait...

Aku tak minum air kelapa nih...kalau kena campak baru minum...hehehe tapi dengarnya kalau kat restoran sampai 3-4 hengget?

 

Isnin, Julai 17, 2006 11:56:00 PG, Blogger Izhal

Kabare???

ringgit malaysia loro??? mahal betul la ni ye...

 

Isnin, Julai 17, 2006 12:05:00 PTG, Blogger Moon®

Entah kenapa aku tak suka minum air kelapa unless kerna terpaksa .. cam demam campak ke, nak kurangkan panas badan ke.

 

Isnin, Julai 17, 2006 12:26:00 PTG, Blogger adadia

kalau nak free, leh panjat kepala belakang rumah aku. tapi ada kerengga.

 

Isnin, Julai 17, 2006 1:07:00 PTG, Blogger ontahsapo

lama tak pekena ni...kalau kat kg aku, kelapa bakar...

 

Isnin, Julai 17, 2006 1:21:00 PTG, Anonymous ron97

ko reti ke panjat pokok kelapa?

 

Isnin, Julai 17, 2006 1:38:00 PTG, Blogger zwitterion

ko ni suka buat org lain terliur jer..hehe

pokok kelapa depan rumah dh lama kena tebang..

 

Isnin, Julai 17, 2006 1:58:00 PTG, Blogger PB

AIr kelapa ni besh bila bukak posa.

Kalau kat kpg, yg dijual yg betul betul muda.
Kalau lepas dibelah, buah tua atau isi keras, mereka tak jual.
Tu yang besh.
Tak mcm kat KL ni, semua campur...

 

Isnin, Julai 17, 2006 2:34:00 PTG, Blogger JBM8141

oi aku nampak isi dia ada lagi...putih putih tu... meh sini sudu...

 

Isnin, Julai 17, 2006 2:45:00 PTG, Blogger blackpurple

sastri
Minum sesekali dan sikit2 tu ok... tapi kalau dah banyak2, boleh lesu jadi malas pulak kang... hehehe

Lan
He he he. Kelapa muda mana2 pun sama la.... ha ha

Esis
Nanti 'ke......', 'ke..' apa sis?

Neeziee
Cheh..ada cucu pun tak leh harap kau ni.... he he he..

Cuaca
Aku minum rasa sedap biasa jer.....yang 'sangat' tu tak ada.... he he he.

Alpha
Kat kedai mamak tu hari beli RM3.50.... bukan ada isi pun...

Izhal
Kabare waras kang...

Tu dah kira murah tu.. tapi kalau kat kampung free...hehehe

Moon
Selera memasing moon...:D

Adadia
Kalau pokok ada kerengge lagi seronok dan challenging nak panjat tu..

Ontahsapo
Ha ah. Kalau bakar pun best jugak...

Ron
Kalau batang pokok yang dah ditakuk tu senang jer panjat ron.....

Zwitterion
Kalau susah-susah, beli jer...hehehe

PB
Isi yang masih muda & lembut tu yang best...!

JBM
Ha ha... Sudu dia kalau buat pakai sabut yg muda tu lagi best....!

 

Isnin, Julai 17, 2006 2:50:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

Air kepala kalau minum waktu tengah panas terik pehhhhh...sedap jer badan!!

 

Isnin, Julai 17, 2006 2:53:00 PTG, Blogger ontahsapo

utk MR : air kepala apa ni? tak paham..!!

 

Isnin, Julai 17, 2006 3:04:00 PTG, Blogger Mamamanja

huhuhu.. air kepala..

ermm.. lama dah x minum ayo nyor

 

Isnin, Julai 17, 2006 3:33:00 PTG, Blogger ayu_mkay

waaaa btl2 kemecer nih.. hehehe buat org kepingin jerk.. sib baik tk ngidam

 

Isnin, Julai 17, 2006 4:11:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

kahkahkahkah...siul lah lu ontah!!Patang aku salah taip!!mau ajer negor!!AIR KELAPA Ontah...Air kepala adalah air yang kita basahkan kepala di pagi hari sebelum solat subuh!!!

 

Isnin, Julai 17, 2006 4:17:00 PTG, Blogger blackpurple

Mamarisyia
Air kepala?... Air tegan kalau diminum masa panas terik memang segar....hehehe

Ontahsapo
He he he.... Aku tak campur hal korang berdua ni....

Mama
Sekarang ni yang jual dalam kotak pun ada MM..

ayu_mkay
'Anyes' kalau dapat minum ni...hehehe

Mamarisyia
'patang' tu apa pulak MR... ? He he he...

 

Isnin, Julai 17, 2006 4:45:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

adoila..adoilah....adoila...korang jahat...tak suka aku..sumpah jadi batu karang!!

 

Isnin, Julai 17, 2006 5:21:00 PTG, Blogger ayu_mkay

uikkk apa lak main sumpah2 kat umah org ni MR... kang kena sumpah jd sesumpah baru tau.. hehehe

 

Isnin, Julai 17, 2006 5:34:00 PTG, Blogger .:HalogamoRa:.

kelapa pandan besttttt...kalau dah rasa air kelapa biasa x mau dah hehee

 

Isnin, Julai 17, 2006 6:08:00 PTG, Anonymous wan

kali terakhir minum air kelapa waktu kena demam campak, lepas tu dah tak minum lagi, kalau tak silap dah belasan tahun...must try this one...hmm mana nak dapat?

 

Isnin, Julai 17, 2006 7:03:00 PTG, Blogger Raiedzall

teringat lagu "air kelapa muda sungguh sedap kalau diminum...la..la..la.."

 

Isnin, Julai 17, 2006 7:44:00 PTG, Anonymous gitartong

air kelapa, sedap diminum. air kepala, tak pasti pula sedap dimana.

 

Isnin, Julai 17, 2006 8:19:00 PTG, Blogger Orochi

baru gak minum.. hari sabtu lepas. Pure nyer tak campur gula atau ais.. hahaha.. sedap sehingga menjilat jari..

 

Isnin, Julai 17, 2006 8:38:00 PTG, Blogger yus

erk...BP panggil air tegan eh?? Saya biasa panggil air degan...mana satu betul ek?? Tapi, memang best dapat minum air kelapa muda ni.

 

Isnin, Julai 17, 2006 9:41:00 PTG, Blogger Kak Lady

Air Tegan...ingatkan air aper le tadi....kat sini dekat2 rumah akak diorang jual air kelapa bakar...diorang kata bagus untuk kesihatan...tapi tak sedaplah...

 

Isnin, Julai 17, 2006 11:11:00 PTG, Blogger Syikin

baru minggu lepas beli air kelapa..asalnya utk aiman kena campak, tp anak2 beranak semua sapu :D.

kalau blk rmh mil, mmg free ajelah.

 

Selasa, Julai 18, 2006 12:20:00 PG, Blogger indica

BP..ko ni suka buat aku lapar..yg ni buat dahaga pulak dah...mmmm

baru semalam minum air kelapa madu beli di pasar malam.. tiap2 minggu aku beli..mmg puas utk hilang dahaga..

 

Selasa, Julai 18, 2006 1:05:00 PG, Blogger kel@mbu

hidup mcm kelapa.
tua gugur. muda pun gugur.

 

Selasa, Julai 18, 2006 8:46:00 PG, Blogger Pegawai Khalwat

Hang patut try kelapa muda bakar, sangat menarik bang.

 

Selasa, Julai 18, 2006 9:37:00 PG, Blogger arianna adrizal

oo, air tegan namanya.. baru ni tau.

 

Selasa, Julai 18, 2006 11:05:00 PG, Blogger Alex Lacey

since akak tengah pregnant, nak bagitau petua org pregnant...air kelapa utk baby keluar kulit dia putih...hehehehehe

air kelapa ni special sbb org yg sakit, minum air kelapa, kurang sakitnya...tapi kalau org yg sihat minum air kelapa lebih2, tak elok jugak...nanti jadik lenguh2 badan...tapi utk kurangkan bisa2 atau racun, air kelapa is one of the solution..

 

Selasa, Julai 18, 2006 11:36:00 PG, Blogger sinaganaga

Aku tak suka minum air kelapa muda.

 

Selasa, Julai 18, 2006 2:04:00 PTG, Blogger Aku Bukan Bidadari

air kelapa RM 2.00? huh mahal..tapi kalau beli tempe RM 1.00 dpat dua daun ..tempe lagi lazat..

heheheeeeeeee

 

Selasa, Julai 18, 2006 2:20:00 PTG, Blogger ita...

bp...
errkk... tapi ita panggil "air degan bukan air tegan..." sekian sajer dimaklumkan. trima kasih...

 

Selasa, Julai 18, 2006 4:18:00 PTG, Blogger ~LoVeLyZz CoRnErZz~

air tengann...bkn tangann,...hahaaha,,,,
byk baik buruk nyo kannn...

 

Selasa, Julai 18, 2006 6:26:00 PTG, Blogger blackpurple

mamarisyia
Apa kelas sumpah jadi batu karang...sumpah la jadi Skyline R34...hehehe

ayu m-kay
Marah dia...marah dia... hehehe

halogamora
Kelapa pandan tak ramai orang tanam ekk....

Wan
Lamanyer ..

Kekadang kat kedai2 makan esp kedai mamak ada jual. Kalau kat supermarket jual dalam kotak...

Raiedzall
Jap..nak cuba ingat2kan balik melodinya...hehehe

Gitartong
Dalam maknanya ni cikgu..Saya biarkan mereka2 mentafsirkannya sendiri.... hehehe

orochi
Menjilat jari jer ke..? ha ha

Yus
Ada yg sebut 'tegan', ada sebut 'degan'...dua2 ok kot...hehehe

Kak Lady
Tau kat mana tu.... tepi jalan kat area2 Kg Melayu Subang tu kan...? hehehe

Syikin
Tu la...Mana boleh dilepaskan begitu saja...hehehe

Indica
Eleh...avatar kau tu pun buat aku mengidam Mangifera indica gak...Dah la buah fav aku tu... hehe

Kelambu
Kelapa. Muda laku.. tua pun laku...lagi tua lagi banyak santannya..!

Tuan pegawai
Pernah rasa yang itu, memang sedap jugak.....!

Arianna
Nasib baik ...kalau tak tau sampai bila2...kan dah rugi satu vocab dah.... hehehe

Alex
Ha ah..kalau minum bebanyak, memang jadi lenguh badan..

Oooo..patut la kulit saya tak berapa putih..emak banyak kurang minum tegan kot dulu...hehehe

Sinaganaga
Ooo...kau lebih suka yang tua2 la ni ek...hehehe

Tiara
Huh..tak habis2 dengan ke'tempe'an dia..... :P

Ita
Ada tempat panggil 'tegan'..ada panggil 'degan...'. tapi kat Muor memang 'degan'..

Lovelyzz
Huh..air tangan tu jauh sangat...hahaha...

 

Selasa, Julai 18, 2006 10:06:00 PTG, Blogger zino

kalau kat kampong dulu asal demam je cari air kelapo mudo..
minum air kelapo..
basuh muka dengan air kelapo.. naik melekit badan hehe

 

Selasa, Julai 18, 2006 11:37:00 PTG, Blogger KAMATO

DEGAN bunyinya sama dengan THE GUN, jawa tiru org putih ke atau org putih tiru jawa...

 

Rabu, Julai 19, 2006 12:02:00 PG, Blogger Kak Lady

Ha'ah...betul tu...kat tepi jalan tu...dulu banyak kedai kat situ...hehhe...tapi dah kene roboh dah...

 

Rabu, Julai 19, 2006 8:39:00 PG, Blogger kingbinjai

bagus tu air kelapa tu

 

Rabu, Julai 19, 2006 10:57:00 PG, Anonymous Am

Am boleh kata hari-hari minum air kelapa kat sini tapi bukan dari buahlah, dah siap dalam gelas kertas, byk sangat air batu sampai rasa air kelapa dah naik hilang

 

Rabu, Julai 19, 2006 1:37:00 PTG, Blogger blackpurple

Zino
Mandi dengan air degan tak pernah cuba lagi...hehehe

Kamato
Diaorang tiru jawa tu.... Jawa kan lingua franca...hehehe

Kak Lady
Lama dah tak lalu situ sejak ada hiway...:)

Kingbinjai
Tau pun...!

Am
Hari hari...? Isk...

Yang dari buah baru original Am. hehehe...

 

Selasa, Julai 25, 2006 9:37:00 PG, Blogger rudy bluehikari

sedapnyerr degannnnnn...tp mak aku selalu marah kalu aku cuba makan degan di bhgn penutup kelapa. Kata mak aku, nanti kawen dgn anak dara ditebuk tupai. Hahahahaha! Tak tau sejauh mana kebenarannya.