Isnin, Julai 03, 2006

Sabtu tengahari. Bersantai di sofa. Membelek-belek kosong majalah Sastri. Helaian demi helaian. Tentang celebriti dan resepi masakan. Aku terselak satu halaman. Seorang celebriti muda. Zul Yahya.

Aku tidak terpanggil untuk bercerita tentang dia. Tapi resepinya. Sambal Tutok. Selain sambal tumis emak, sambal kicap johor, sambal goreng jawa, sambal tutok adalah satu lagi sambal kesukaan. Aku ini agaknya memang hantu sambal. Kalau makan tiada bersambal, bak lagu tanpa irama. Semacam ada kekurangan. 'Cemplang' kata atuk. Kalau di kampung, sambal tutok buatan abah memang berseni. Ramuannya agak sama cuma mungkin air tangannya unik. Kelazatannya memang tidak terperi. Dimakan bersama nasi kosong, ikan masin dan sayur pucuk ubi masak lemak sahaja pun dah boleh buat aku terliur.... 'kemecer' kata atuk. Semasa kecil dulu-dulu sedap juga kalau dimakan dengan ubi rebus.

Ahad tengahari. Mungkin teruja. Mungkin juga mengidam. Segala kelengkapan dan bahan-bahan terpaksa dicari untuk melaksanakan misi yang satu itu. Mujur juga lesung batu itu ada lagi tersimpan. Hasilnya itulah Sambal Tutok versi Blackpurple... ha ha ha

50 ekor ikan bilis (itupun kalau rajin nak kira......)
15 biji cili padi @ cili burung (nak yang lagi 'menangis' pilihlah yang hijau)
2 biji bawang merah
Minyak, belacan, garam, gula.

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan ketepikan. Goreng cili padi, bawang dan sedikit belacan sedikit garing. Tuskan minyaknya. Kemudiannya tumbuk kesemuanya dalam lesung batu. Gaul garam, belacan dan gula sesuka dan sesedap rasa.. Siap..!!! cepat, mudah dan meleleh...!!! He he he..
TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 7/03/2006 08:42:00 PG. |


39 Ulasan


Isnin, Julai 03, 2006 9:58:00 PG, Blogger zwitterion

emmm goreng pun sodap..tiba2 lapar ni..
kenapa namanya sambal totok?

 

Isnin, Julai 03, 2006 10:11:00 PG, Blogger .:HalogamoRa:.

ee sibujang sorang nih, rajjjjin juge memasak, sambal totok ni nmpk cam berdesing je, cam pedas. pg2 lg dah buat wa terliur, pasti d cuba.

cili burung?

 

Isnin, Julai 03, 2006 10:38:00 PG, Blogger Moon®

Tiba2 rasa lapor & terliur.. pernah rasa memang superb. Nasib ko bagi resepi lepas ni nak cubalah.. Pesal panggil sambal totok?

 

Isnin, Julai 03, 2006 10:43:00 PG, Blogger ontahsapo

selain hatu raya dan hantu pocong, ni pertama kali aku dgr hantu sambal, cemana rupa agaknya....?

 

Isnin, Julai 03, 2006 11:01:00 PG, Blogger arianna adrizal

bak kata org sebelah,

"kecuq ayaq liuq!!".

*br lepas makan nasi panas berlaukkan ikan masin dan tempoyak yg digaul dgn cili tumbuk.

 

Isnin, Julai 03, 2006 11:37:00 PG, Anonymous neeziee

cam citer ahmad albab plak.
tok toklah..tok tok..

 

Isnin, Julai 03, 2006 12:55:00 PTG, Blogger kingbinjai

itu kalo mak mentua lalu belakang pun tak sedar kan?

 

Isnin, Julai 03, 2006 1:03:00 PTG, Blogger Orochi

wei, ko buat la banyak skit.. boleh bagi kitorang rasa..

 

Isnin, Julai 03, 2006 1:58:00 PTG, Blogger yus

saya pun selalu buat kat sini. Tapi tak boleh lupa buatan tangan ayah saya sendiri...memang sedap...sambal totok wak Paiman..hehe.

 

Isnin, Julai 03, 2006 2:11:00 PTG, Blogger blackpurple

Zwitterion
Nanti aku goggle kan sebab apa namanya totok.... :D
Mungkin kena'tutuk' (tumbuk), sebab tu panggil 'totok'....

Halogamora
Cuba jangan tak cuba.. Cili burung tu cili api yang kecik2 tu.... He he he

Moon
yes.. memang superb & Marvellous ! Mungkin kena'tutuk' (tumbuk), sebab tu panggil 'totok'....

Ontahsapo
He he he.. tau tau nak jawap soakaln kau nih...

Arianna
Tu le 'kemecer' namanya...

Pergh... sedapnya lauk tu..

neeziee
Kalau kau nak panggil 'sambal ahmad albab' pun boleh... hehehe

kingbinjai
Bukan setakat mak mertua, kalau Maya Karin ke... Zila Bakarin ke lalu belakang pun tak perasan... !!!

Orochi
Ni pesanan melalui pos ke apa.... :D

Yus
Eh... lelaki jugak yang buat sedap ekk... hehehe...

 

Isnin, Julai 03, 2006 2:26:00 PTG, Blogger JBM8141

errr kalau lawan tempe goreng, masuk tak? aku kalau tempe goreng + kicap cili padi, memang makanan rebutan waktu rehat sekolah dulu...

 

Isnin, Julai 03, 2006 3:08:00 PTG, Blogger arianna adrizal

BP,
awak makan tempoyak ke?

 

Isnin, Julai 03, 2006 3:09:00 PTG, Blogger zino

baru lepas makan ni.. tapi bila tengok sambal tu terasa lapar balik hehe

 

Isnin, Julai 03, 2006 4:04:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

uikkss....sambal totok tu.....
sedap woo kalo makn ngan nasik panas . kalo makan ngan ubi rebus pon sodap gak . weiii....aku jawo gak arr!!

 

Isnin, Julai 03, 2006 5:00:00 PTG, Blogger NBK466

Mak den panggil nie Sambal Jawa... Nenek den kat Felda Ulu Tiram yg sokmo buat sambal nie... den tak tahu nama sebenarnya...tahu makan jerk..he..he..he..

 

Isnin, Julai 03, 2006 5:08:00 PTG, Blogger blackpurple

JBM
Kalau makan dengan tempe pun ok.....tapi tempe tu lebih sesuai kalau makan dengan sambal kicap tu.. :D

Arianna
Makan....kalau benda2 yang sedap dan membuka selera ni memang tak tolak... hehehe

Zino
Balik rumah trybuat bang... hehehe

Anony
Kau ni sapa ekk? menyamar la pulak....

nbk
Sambal jawa ada macam2 jang.... Ada satu lagi tu 'sambal goreng jawa'...seronok dimakan dgn nasi ambeng... hehehe

 

Isnin, Julai 03, 2006 5:17:00 PTG, Blogger Kak Lady

Alahai BP...buat kecur air liur kak lady aje...kak lady paling suka makan sambal belacan...sambal totok ni kak lady pernah makan masa kat umah ipar dulu...memang terangkat....tak terkata sedapnya..

Orang Melaka pun sama kalau takde sambal macam irama tanpa lagu...heheh...makan sup pun nak dengan sambal pedas....

 

Isnin, Julai 03, 2006 5:59:00 PTG, Blogger ~LoVeLyZz CoRnErZz~

mcm ponah dgr...terliur laa...mesti cedap nihh...

 

Isnin, Julai 03, 2006 6:29:00 PTG, Blogger Sastri

hmm... boleh tahan cik abang sas ni ekk... buat sambal totok lagi... :p

 

Isnin, Julai 03, 2006 8:11:00 PTG, Anonymous cikguonline

nampak sedap je ni... mesti best

 

Isnin, Julai 03, 2006 8:25:00 PTG, Blogger blackpurple

Kak lady
Kalau makan tak ada sambal macam menyanyi lari pitching, sumbang... hehehe

Sambal belacan pun suka juga...

Lovelyzz
Cuba la rasa baru tau 'terangkat' ke tak... hehehe

Sastri
Yang simple2 tu boleh la hunn.... yang susah2 beli, makan kat kedai jer.... hehehe

cikguonline
Rasa sekali nak lagi...dan lagi...dan lagi.... :D

 

Isnin, Julai 03, 2006 11:26:00 PTG, Blogger Izhal

orang tunisia rupa2nya makan roti bercalitkan sambal,macam kita salit mentega...bolehlah Tuan yang hantu sambal ni ke sana ;)

 

Selasa, Julai 04, 2006 10:32:00 PG, Blogger angah

resepi ne koyo resepi nggawe sambel taun. alaaaa enak'e sambal taun..

jarang2 dah buat sambal stail tu sebab hubby org pantai timur. buat stail pantai timurlah..

 

Selasa, Julai 04, 2006 11:24:00 PG, Anonymous kadok

aku rasalah kan..cecah dgn tempe atau kacang botol besh jugak ni..buat yg pedas2 sampai berpeluh kulit kepala..glupppp

 

Selasa, Julai 04, 2006 11:35:00 PG, Blogger cuaca

malam ni nk buat lah *sambil jeling kat bini ku itew*

 

Selasa, Julai 04, 2006 1:37:00 PTG, Blogger Puan Ainon Mohd.

Ini sambal jawa dari kampung mana? Di Banting tak ada Jawa buat sambal stail macam ni!

 

Selasa, Julai 04, 2006 2:56:00 PTG, Blogger Wirawan Terulung

perghh...
ada cili padi tu beb...
haku ske makan pedas2...
iskk...nak sket bleh??
wat pe bagi resepi, haku x der masa nak memasak dah....:p

 

Selasa, Julai 04, 2006 4:18:00 PTG, Blogger MAMARISYIA

terus aku pun nak mencuba malam ni!!!BP ko dah buat aku terliur!!

 

Selasa, Julai 04, 2006 7:21:00 PTG, Blogger blackpurple

Izhal
Isk...Roti dengan sambal totok boleh 'masuk' ke...?

angah
Ka'e lanang mu roso sambel seng iki.... Mana tau dia suka... hehehe

Kadok
Betul. Aku setuju. Kacang botol @ kecipir tu pun fav aku tu... hehehe..

Cuaca
Cuba jangan tak cuba... Ringkas dan mudah jer tu.. :D

Puan Ainon
Salam. Terima kasih singgah di sini.

Yang ini sambal versi Parit Jawa, Muor .... :)

Wirawan
Meh alamat. Nanti aku poskan... hehehe..Kau ni, kalau dah malas, kerajaan pun tak boleh nak bantu...

Mamarisyia
Cuba, hayati dan nikmatinya. Tak kenal maka tak cinta..! hehehe

 

Rabu, Julai 05, 2006 12:59:00 PG, Blogger Sarah's Mummy

Fuyyoo...mcm best. Harus aku try. Tapi nak tanya dulu, cili tu tumbuk dgn bwg & belacan, tumis & tumbuk lagi sekali dgn ikan bilis tu ke mcm mana?

 

Rabu, Julai 05, 2006 10:25:00 PG, Blogger Syikin

oh..kami ada sambal lebih kurang camni gak, sambal gesek namanya, tp tak de goreng2, tak de belacan n tak de gula..tp mmg sedap!!

eh, nanti nak cuba buat gaklah.tq ya.

 

Rabu, Julai 05, 2006 11:24:00 PG, Blogger babydiana

mcm sedap ajer..nak cuba lah...

 

Rabu, Julai 05, 2006 1:52:00 PTG, Blogger blackpurple

sarah's mummy
Bilis tu goreng garing. Cili, belacan & bawang goreng spara garing. Pastu semua tumbuk. Lepas tumbuk tu boleh hidang dah.... simple and easy..!

Syikin
Banyak versi sebenarnya. Kalau jawa, ikan 'gesek' tu ikan kering/masin ... :D

Babydiana
Cuba jangan tak cuba.... hehehe

 

Rabu, Julai 05, 2006 3:00:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

sambel-le di totok .. sebab tu namanya sambel totok.. hmm agak kalu sebut cara jowo sure geliat lidah nih.. he he.. sego panas carop sambel totok karo iwak gesek.. huih!!!

 

Rabu, Julai 05, 2006 3:57:00 PTG, Blogger blackpurple

anony
Aku agak pun koyok ngono jugak. Weh...kuey ki sopo hah? Sopo jeneng mu ki? ha ha ha..

 

Jumaat, Julai 07, 2006 9:49:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

actually ikan bilis tu kalu ditukar ngan ikan puyu or ikan keli pun sedap..goreng dulu ikan tu..pastu buang tulangnya..tumbok sekali ngan perencah yg dah digoreng..cili,bawang..etc..

 

Sabtu, Julai 08, 2006 6:03:00 PTG, Blogger ita...

hi bp..
err... nenek ita slalu wat camtu, mmng cedap, tapi malangnya ita dah tak leh mkn pedas2.... [kalau mkn tempe nenek slalu wat sambal kicap, ishh tak tahan rasanya, cedappp.....]

 

Sabtu, Julai 08, 2006 7:45:00 PTG, Blogger blackpurple

anony
Wah... boleh cuba yang ini nanti. Terima kasih kerana berkongsi ilmu kesedapan.

Ita
Memang. Sedap yang tak terkata... hehehe

 

Selasa, Ogos 08, 2006 3:36:00 PTG, Anonymous akmal

hmm itu rupenye sambal tutok versi parit jawa.kalo kat tanjong karang lain le pulak.
1)ikan puyu aka "iwak betik"
2)cili padi akak "lombok".
3)garem and gulo.

ikan puyu tu di bakar/panggang.bile dah masak.pisahkan isi dan tulang.(tapi selalunye tulang tu biarje.)
tumbuk isi ikan tu dgn cili gula dan garam. boleh le jugak bubuh belacan,bawang.
susah betul nak carik ikan puyu sekarang ni...