Jumaat, November 10, 2006
Di Jabatan Imigresen. Kota Putrajaya yang dikatakan serba-serbi canggih itu.

Encik itu berseri-seri wajahnya. Tangannya menggosok-gosok perutnya yang masih ramping itu. Mungkin merasa lega agaknya setelah 'hajat'nya terlaksana.

Encik itu : Canggih betul la toilet kat sini. Tak payah flush dah. Jatuh seketul dia terus flush....

Cik itu : Ish....tak senonoh la u ni.......tapi kat ofis MOF tu lagi canggih. Baru jer duduk dia terus flush ..

Encik itu : Wah…. Lagi canggih. Dia pakai vibration kot....?

Cik itu : Dia ada sensor kot…


BP : Memang semakin canggih toilet sekarang. Lepas ini mungkin ada toilet yang siap tolong ‘cuci’ sekali….hehehe.

Akhirnya, kadang-kadang kecanggihan menjadikan manusia menjadi malas, manja dan mengada-ngada….

TTFN

 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 11/10/2006 04:40:00 PTG. |


45 Ulasan


Jumaat, November 10, 2006 5:04:00 PTG, Blogger Sastri

Isk isk... u nihhhhh.... keskeskes...

 

Jumaat, November 10, 2006 5:07:00 PTG, Blogger ontahsapo

aku tunggu toilet yg takyah duduk pun dah lega perut ni... cuma perlu lalu sebelah toilet jer... agak2 ada tak..?

 

Jumaat, November 10, 2006 5:14:00 PTG, Blogger weAr

kt sini ader toilet yg tolong cuci..
seb baik xder kuar tgn..klo x kulariiii..

 

Jumaat, November 10, 2006 5:48:00 PTG, Blogger Orochi

bagus la.. tak payah upah tukang cuci toilet.. haha...

 

Jumaat, November 10, 2006 6:15:00 PTG, Blogger 13may

canggih2 kalau kotor tak guna gak...hehhe..

 

Jumaat, November 10, 2006 7:32:00 PTG, Blogger blackpurple

Sastri
Sungguh berterus terang encik itu kan...hehehe

Ontahsapo
Boleh apa. Kau pakai lampin la OS...hahaha..

Wear
Tak geli ke ..iskk...

Orochi
Banyak la pakai air kalau macam tu...Kalau 10 'ketul' jatuh, tak ke 10 kali flush .....hehehe

13may
Betul...!
Kalau toilet kotor memang 'potong stim' betul..!!

 

Jumaat, November 10, 2006 8:04:00 PTG, Blogger arianna adrizal

no komen *gelak. gelak..* .

barangkali sy masih tergolong dlm masyarakat melayu yg konservatif.

 

Jumaat, November 10, 2006 9:07:00 PTG, Blogger Sikenit Comel-AminBakish

batullah.... bazir air je...

tapi bab yg tolong basuh sekali tu... tak sanggup ah.. :D

 

Jumaat, November 10, 2006 10:05:00 PTG, Blogger Kak Lady

hehehe...macam2 dunia teknologi sekarang ye...kenapa tak cipta ubat yang takyah gi toilet...makan ubatje...semuanya lega...segala isi perut yang nak keluar tu hilang begitu aje...so takyah bina toilet...tak payah bazir air...hahahah

 

Jumaat, November 10, 2006 10:09:00 PTG, Anonymous wan

tandas shopping mall kat tempat saya...cuci tangan pun pakai sensor...jimat air tu...kertas lap tangan pun pakai sensor...jimat kertas lak...hehhehheh!! siap ada sofa dan coffee table serta ruang utk berdandan yg mempunyai 16 table mirrors and high stools 8 on each sides...and yes, a very big wall mirror, ceiling to floor size...tempat ni paling ramai sekali budak2 pompuan bergambar guna telefon bimbit dan duduk sembang2 dlm tandas...canggih sungguh ek!!!

 

Sabtu, November 11, 2006 12:30:00 PG, Blogger tedungS

kehkeh citer toilet pun jalan. ke ngko encik itu tu heheh...

 

Sabtu, November 11, 2006 8:43:00 PG, Blogger Pnut

memang toilet kat putrajaya ni ada sensor tak payah flush...

tapi bila sensor tu rosak, dan asyik flush je...
kejap-kejap flush....
dan bila anda bekerja lewat balik, dan tidak ramai umat kat office,
atau masuk buat kerja di hari minggu...
masuk toilet tengah sedap berhajat dalam bilik kecik..tiba-tiba dengar bunyi flush...
kejap lagi dengar lagi...seram jugak...

 

Sabtu, November 11, 2006 8:47:00 PG, Blogger Mazudi

Nanti ada pulak sensor yg buat timing, 3 minit jer flush. Haru jugak.
Apa pun aku lebih selesa dgn toilet kat rumah aku, boleh duduk selama mana sesuka hati.

 

Sabtu, November 11, 2006 10:19:00 PG, Blogger Asya

hmmmmmm.....selain flush & beberapa perkara yg serba canggih d toilet b'kaitan..apatah lagi punyai jubin2 yg menarik m'buatkan selesa mata mmandang lantas tertidur kat situ pun x per..hekhek

 

Sabtu, November 11, 2006 1:10:00 PTG, Blogger blackpurple

Arianna
Konservatif yang macamana tu arianna...Tentang dialog ke tentang tandas...? :D

Teringat tandas angkut. Tu pun kira konservatif jugak tu...hehehe

Aminbakish
Rasa macam kena geletek pulak kalau mesin yg basuhkan ekk... :D

Kak Lady
Saintis kena kaji cadangan KL tu...hehehe

Wan
Kalau basuh tangan guna sensor itu rasanya banyak dah digunakan di masjid-masjid utk berwuduk..

Kalau letak cermin sekeliling, dah macam rasa segan pulak nak menunaikan hajat... hehehe

Azahari
Moralnya, Ada baik dan ada buruknya setiap 'kecanggihan' ni.... :D

Pnut
Lepas ini apa pulak yang nak disensor kan agaknya.... :D

Mazudi
Rumah aku ada 3 tandas. 2 jenis duduk, 1 jenis mencangkung. Ikut suka dan ikut mood nak pergi tandas yang mana satu...hehehe

asya
Ada banyak juga dinding tandas awam di Malaysia ni yang dah jadi macam iklaneka...! Macam-macam iklan ada... Hehehe...

 

Sabtu, November 11, 2006 1:34:00 PTG, Blogger esis

ko berak kat umah flush tak. hahaha

 

Sabtu, November 11, 2006 7:02:00 PTG, Blogger zabs

Eloklah kalau tak duduk lama2 dalam toilet. Syaitan main kat sana.

 

Sabtu, November 11, 2006 8:37:00 PTG, Blogger ad3ck

dari idea toilet neh..mgkn gak satu hari nnt manusia dok jer kat rumah, tetiba kenyang, pastuh dapat duit..hahaha!!

mengarut la plak..;p

 

Sabtu, November 11, 2006 10:24:00 PTG, Blogger NaSh

ada x tandas lepas berak tros kuar tangan, gosok2kan? hahak!

 

Ahad, November 12, 2006 2:16:00 PG, Blogger debikdebuk

tv,kipas,radio,dvd dan tandas pun semuanya automatik... buang air besar pun dah ada alat yang basuhkan..kau bayangkan kalau buang air kecik pun ada alat yang tolong basuhkan...perghh...

 

Ahad, November 12, 2006 9:27:00 PG, Blogger Alpha The Kerastangan

Aku rasa ada lagi public toilet yang guna sistem ni. Tapi aku rasa sistem tu selalu breakdown. Tu la pasal selalu jumpa pisang atau lumpur kat jamban awam!

 

Ahad, November 12, 2006 11:12:00 PG, Blogger arianna adrizal

hahaha!! cuma ttg dialog. tak terbuka untuk bercerita. ttg tandas angkut tu sy takde lg time tu jd sy tak pasti camane rupenye.

 

Ahad, November 12, 2006 8:14:00 PTG, Blogger zino

bila ramai org bijak pandai macam2 benda yg mereka reka.. tah apa lagi akan di reka di masa depan..

just think any.. mungkin skrg rasa macam tak lojik.. nanti ada lah org cipta..

 

Isnin, November 13, 2006 8:46:00 PG, Anonymous wongwetan

kita punya fasility 1st class...
tapi mentality 3rd class.
kat tempat aku, staff perempuan suka sgat amik tisu tandas byk2..nk buat ape...entah...

 

Isnin, November 13, 2006 9:40:00 PG, Blogger Sleepless in Gelugoq

sesuai la facility tu utk org yg maleh nak flush. drpd buat org lain loya.. baiklah ade auto flush kan..

 

Isnin, November 13, 2006 9:55:00 PG, Blogger zwitterion

gunakan kemudahan yg dicipta...aku suka tandas...bt ape bgtau ko! hehe

 

Isnin, November 13, 2006 10:08:00 PG, Blogger blackpurple

Esis
Isk..kau ni... mana boleh bagi tau... hahaha

airmas
Ambil moralnya... Yang tersirat ada dalam yang tersurat....:)

zabs
Tapi ada sesetengah orang yang boleh baca novel lagi sambil 'duduk' tu.... entah-entah sambil tengok laptop book pun ada kot...:D

ad3ck
Yang pelik-pelik itulah yang tak mustahil di zaman serba canggih ini... hehe

nash
Geli la la macam tu...haha

debikdebuk
Huh...tak sanggup...!!!

alpha
Pisang...? Bior betul alpha... :D

arianna
Telinga saya memang peka, boleh menangkap perbualan sekeliling yang sulit-sulit. Psst...cari moralnya...... :D

Tandas angkut tu masa zaman pra-merdeka kot...hehe

Zino
Itulah dia. Kalau kreativiti digunakan untuk ke arah yang positif tak mengapa . Kalau diguna untuk benda-benda yang bukan-bukan dan kemusnahan, akan jadi masalah.......

kingbinjai
Jangan salahkan resam.... salahkan diri sendiri...hehehe..

wongetan
Betul. Canggih mana pun fasiliti, kalau tangan gatal, minda gatal.... akan merugikan masyarakat dan negara.....

sleepless
Akan datang auto wash pulak kot.... hehehe

Zwitterion
Aku pulak suka rest room...hahaha...

 

Isnin, November 13, 2006 11:14:00 PG, Anonymous cikin

erk..aku nk try request toilet camtula kat boss aku dlm meeting nnt..heheh.. :D

 

Isnin, November 13, 2006 12:07:00 PTG, Blogger Lan Rambai

rasa nak berak pulak baca entri ko ni BP!

 

Isnin, November 13, 2006 2:02:00 PTG, Blogger NBK466

Tandas kat opis den nie udah diinstall yg buleh tulung cuci - i.e penyelaras air yg memancut air agak tepat di tempat *TUT*.. Kalau bukak MAX kena pulak pressure air tgh mantap...buleh LUKA oo..he.he.he..

 

Isnin, November 13, 2006 3:56:00 PTG, Blogger Alex Lacey

buleh bersih ke kalau ada yg tolong cuci secara mekanikal?

 

Isnin, November 13, 2006 4:21:00 PTG, Blogger blackpurple

Cikin
Tu pun kena bawak meeting ke..? hehehe

Lan
Huh.... jangan la cakap direct sangat Lan..hahaha

nbk
Boleh luka...? kuat betul pressure dia tu ekk..

alex lacey
Asalkan guna air suci lagi menyucikan, hilang bau, rasa dan warna kira suci la tu...hehehe

 

Isnin, November 13, 2006 10:31:00 PTG, Blogger zizie ali

fragmen novel shit 2 (yang tidak akan diterbitkan di malaya):
"melepasi rektum, pukimak aka pm pun terjun ke dalam tasik yang bening itu. sebaik sahaja jasadnya menyentuh permukaan tasik, kebeningan bertukar menjadi pusaran. meregut jasadnya ke dasar. dan dia pasrah. hanyut lewat terowong yang tiada kepastian destinasinya."

 

Isnin, November 13, 2006 10:46:00 PTG, Blogger zino

cerita busuk pun ramai peminat hehe

 

Selasa, November 14, 2006 9:11:00 PG, Blogger bunga rampai

Alangkah seronoknya kalau ada mesin gosok baju di pasaran :)) Salam.

 

Selasa, November 14, 2006 9:27:00 PG, Blogger Pegawai Khalwat

Itu kalau jatuh seketul.

Kalau jatuh bersembur dia flush jugak ka?

 

Selasa, November 14, 2006 2:01:00 PTG, Blogger .:HalogamoRa:.

ntah ntah lu yg berperut ramping tu kut! ha ha

 

Selasa, November 14, 2006 4:55:00 PTG, Blogger blackpurple

Zizie Ali
Masih simpan lagi novel Shit sasterawan Shahnon Ahmad itu di rumah...tapi tak pernah khatam... hehehe

Zino
Hehehe... isu semasa tu bang...

Bunga rampai
Salam. Gunakanlah sumber tenaga dari seberang...pastikan yang berpermit sah...:)

Pegawai khalwat
Yang itu kena cuba sendiri dulu....hehe

Amora
Yang berperut ramping tu betul la..tapi aku bukan 'Encik itu' la....hahaha...

 

Selasa, November 14, 2006 5:34:00 PTG, Blogger cuaca

Sememang nya kita semakin manjan...

 

Selasa, November 14, 2006 8:51:00 PTG, Blogger Xis

Blackpurple
guess.. toilet yang tolong "cuci" pun dah ada.. buka je paip.. terus dia spray tempat "itu"...

 

Rabu, November 15, 2006 2:57:00 PG, Blogger amanitium

weh, keji siot kau. haha.

 

Rabu, November 15, 2006 12:32:00 PTG, Blogger blackpurple

cuaca
Manja sikit-sikit boleh tapi biarlah bertempat...

Xis
Tapi tetap kena 'gosok' sendiri kan...? hehe

Amanitium
Ambil yang positif la...haha

Marlina
Fahami yang tersirat baru tak busuk...hehehe...