Sabtu, Jun 09, 2007
Sudah pukul sembilan pagi, tajam. Janji-temuku dengan syarikat pemaju di Plaza Damas itu pada pukul sebelas pagi. Selepas bersit up dan berpush up sekadarnya, aku memandikan diri sendiri. Aku bersiap-siap. Aku menyarung pakaian dalam, slack hitam dan t-shirt biru jalur putih berkolar kegemaranku. Aku melembapkan rambutku dengan gel. Aku mengharumkan pangkal lenganku. Aku menyapu losen pelembap berSPF15 di mukaku. Aku meratakan losen pelembap di tangan dan lenganku. Aku menyembur pewangi di lengan dan di leherku. [ha ha ha]

Menyedari aku sudah agak terlewat, aku cuma sempat bersarapan dengan secawan milo suam, sebiji buah plum, menelan sebiji pil multivitamin dan pil-pil antioksidaan – konon-kononnya untuk melawan radikal bebas - sebelum tergesa-gesa pula menyarung sepatu hitam dan membuka pintu dan gril. Kemudian dengan gaya separa kalut aku menghumbankan diriku ke dalam kereta, menghidupkan enjin dan membiarkannya melahu seketika.

Aku menyelongkar beg hitamku, membelek-belek note book dan thumb drive. Sempat berkhayal. Sewaktu itulah aku teringatkan sesuatu. Aku kehilangan sesuatu. Dan aku mula tercari-cari yang sesuatu itu. Selalunya begitulah, bila sudah terlambat ada saja yang tak kena. Menjengkelkan! Tersalah letak atau tercicir di mana-mana agaknya. Puas aku tercari-cari, di dalam poket beg, di dalam kocek seluar, semuanya tiada. Aku bersandar dan membayangkan sesuatu.

Ting! Tiba-tiba fungsi otakku menjadi normal semula. Bukankah aku sudah menghidupkan enjin kereta? Ahhh….lega bila dapat menemui kunci keretaku itu semula. Aku cuba-cuba membayangkan, kalaulah sudah sampai di Plaza Damas baru kusedar kunci keretaku itu tiada atau tertinggal di rumah atau tertinggal di ofis Dino semalam, tentu lebih parah….…..

Itu cerita semalam……

TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 6/09/2007 02:17:00 PTG. |


59 Ulasan


Sabtu, Jun 09, 2007 2:40:00 PTG, Blogger Sastri

LOL... memang merepek! huhuhu... u memang tau... kalau dah sampai Plaza Damas, dah tentu laaa dah siap memandu, mana leh lupa kunci tu haaa... :p

 

Sabtu, Jun 09, 2007 2:51:00 PTG, Blogger TedungS

nasib baik 'mende' tu tkleh buka pasang, kalau tak lagi haru

 

Sabtu, Jun 09, 2007 5:22:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

aku dah agak ko mesti carik kunci keta... haha..
tak ke mejelis orang tua menikah ke?

gokfade tu... esok lusa aku pos.. ikut yg mana sempat ye...

 

Sabtu, Jun 09, 2007 5:52:00 PTG, Blogger tegezoot

ko tak pegi medical checkup? mana tau, ada tanda2 awal kenyanyukan! Tu la, lain kali jgn telan pil byk sangat! kesan sampingan la tuh!

 

Sabtu, Jun 09, 2007 7:14:00 PTG, Blogger Iman Mawaddah

Itu tandanya kena ada orang rumah tu. Sebelum lebih kronik cepat2lah segerakan :)

 

Sabtu, Jun 09, 2007 7:32:00 PTG, Anonymous raiedzall

perenggan pertama entri nih membawa masksud seperti berikut:

"...kejelitaan adalah hak milik setiap insan..."

:)

 

Sabtu, Jun 09, 2007 8:28:00 PTG, Anonymous doBot

maknanyo kor sekarang dah semakin tuo la tu BP.

 

Sabtu, Jun 09, 2007 10:06:00 PTG, Blogger petiais

susah nyer le nak comment..tak progress..haiyaaaaKKKK!DUSH!DUSH!(ke ce pek.. pc tumbang)

 

Sabtu, Jun 09, 2007 10:06:00 PTG, Blogger petiais

susah nyer le nak comment..tak progress..haiyaaaaKKKK!DUSH!DUSH!(ke ce pek.. pc tumbang)

 

Sabtu, Jun 09, 2007 10:52:00 PTG, Blogger manjlara

Isyy 3x... pagi2 dah ngelamun ye, pagi2 dah terkenangkan buah hati? masalah negara tuh! err.. kalau begitu sy cadangkan buat persandingan serentak saja dgn 'ayahndaLah'... moga2 kurang sikit minat nak mengelamun tu hehehe.. (jgn marah ye Cik Sastri, gurau2 jer...)

 

Sabtu, Jun 09, 2007 11:36:00 PTG, Blogger butaseni

salam bro,
aku ingat otak lu belum sempat warm up lagilah...
otak pun kena stretching kot dipagi hari..hehe

 

Ahad, Jun 10, 2007 2:05:00 PG, Anonymous eisraa

salam singgah.
dah kronik dah ni.

 

Ahad, Jun 10, 2007 4:03:00 PG, Blogger khairyn

fuh! lelaki metrosexual. hahaha

 

Ahad, Jun 10, 2007 8:52:00 PG, Blogger Alpha

Ada satu ketika....eh baca blog aku lah, aku ada cerita camtu jugak...

 

Ahad, Jun 10, 2007 12:50:00 PTG, Blogger zwitterion

hehe..itula berangan jer..;)

 

Ahad, Jun 10, 2007 1:52:00 PTG, Blogger orochi

perenggan pertama diterangkan dengan mendalam dan spesifik..
hahaha...

 

Ahad, Jun 10, 2007 3:07:00 PTG, Blogger loveujordan

hahaha.. ada je nak merepek :)

untunglah sapa dapat jejaka macam you...appearance well taken care of...keep it up bro !!

 

Ahad, Jun 10, 2007 3:53:00 PTG, Blogger artisticklytouch

kadang kala bila terasa tidak ada bonjolan di dalam poket selaur (diulang sekali lagi - dalam poket sleuar), aku cuak, lantas aku mencari-cari handpone ku...

ohh..baru perasan, hp sedang berada di dalam tangan, msj x hbs sent lagi

 

Ahad, Jun 10, 2007 5:45:00 PTG, Blogger ad3ck

ahaha. biasa la perkara cenggitu berlaku. aku pong byk gak pengalaman cenggitu. ;p.

 

Ahad, Jun 10, 2007 6:19:00 PTG, Blogger zino

sambil drive sambil tangan dalam poket ke? kalau tak macam mana perasan kunci tak ada hehe..

 

Ahad, Jun 10, 2007 7:30:00 PTG, Blogger adadia

Hahahah...cerita engkau tu menggambarkan diri aku juga.

Aku skang busy kerja.

Bukan busy yang anu.

Harap maklum hehe.

 

Isnin, Jun 11, 2007 8:58:00 PG, Blogger anielza

salam....itu biasa terjadi bila otak asyik berpikir mcm2...mula la jd pelupa.

 

Isnin, Jun 11, 2007 9:09:00 PG, Anonymous cikin

adeih..adeih.. sakit perut aku baca entry sengal en BP. hahahaha.. :lol:

 

Isnin, Jun 11, 2007 10:14:00 PG, Blogger bunga rampai

Salam BP,

Saya suka perenggan pertama tu ;) patutlah walau merepek-repek tetap saja manis!

Apa cerita hari ini?

 

Isnin, Jun 11, 2007 10:55:00 PG, Blogger arianna adrizal

hu, biasala tu.. bila nak cepat, mulalah macam-macam hal.

selalu gak terkena.. dengan handphone!

 

Isnin, Jun 11, 2007 10:56:00 PG, Blogger azzam bellamy

hehe..biasa le tu..lumrah kehidupan seorang lelaki sejati..hehe...

 

Isnin, Jun 11, 2007 10:57:00 PG, Blogger Mak Su

sampai terlupa kunci?

 

Isnin, Jun 11, 2007 12:08:00 PTG, Blogger Mummy Rizq

ermm.. aku ingat si Mamarisyiana jer ada urat putus.. ko punya urat pun banyak yang dah putus ker?? paghah nie!

 

Isnin, Jun 11, 2007 12:31:00 PTG, Blogger blackpurple

sas,
He he he. Nama pun merepek...


tedungs,
Ha ha ha. Silap-silap orang curi 'bendalah' tu kang.....


pa'chik,
Aku tak sekufu dengan diaorang... ha ha ha

Ok. Tq ekk.


tegezoot,
Pagi-pagi memanglah macam itu. Itu namanya fikiran belum berdaftar...he he he...


Iman,
Segerakan apanya Iman..? :D


raiedzall,
'Kejelitaan...?'. Aku lelaki tulen tau! Ha ha ha.


dobot,
Ye ke? ha ha


petiasis,
Kenapa petiais? Server bermasalah kot... :D


manjlara,
Itu bukan mengelamun. Itu blank. He he he.


butaseni,
Salam,
Biasalah. Pagi-pagi minda tak berapa fokus kot. :)


eisraa,
Salam,
Taklah. Itu normal namanya. :)


khairyn,
Ha ha ha. Isk, mana ada. Sikit-sikit kot. :D


alpha,
Nanti aku singgah kalau sempat ekk. :D

 

Isnin, Jun 11, 2007 12:37:00 PTG, Blogger ontahsapo

dah jumpa ker belum..?

 

Isnin, Jun 11, 2007 12:44:00 PTG, Blogger blackpurple

Zwit,
Itulah. Nasib baik belum sampai ke Plaza Damas ekk... :D


Orochi,
Itu untuk memanjang-manjangkan karangan. Ha ha ha.


LUJ,
Beruntung ke kalau macam itu? Ingatkan malang siapa yang dapat... he he he...


arts,
Isk..ingatkan bonjolan apa tadi? ha ha ha

Yang terlupa hp itu, aku pun pernah kena macam itu. :D


ad3ck,
Kalau dah sampai tempatnya baru perasan kunci hilang lagi haru kan.. :D


zino,
Ini belum drive lagi zino. Masih dekat parking. Kalau tengah drive, baru nak mencari kunci kereta, memang sah merepeklah tu .... he he he.


tuan tanah,
:D :)

Adadia,
Kalau busy yang anu pun apa salahnya.. he he he



Penat juga menjawap komen ni. Nak rehat dulu. Nak makan nasi ayam Melawati. Nanti sambung balik ekk. Ha ha ha.

 

Isnin, Jun 11, 2007 12:49:00 PTG, Blogger nUr@dDeEn

fuh! lelaki metrosexual. hahaha

Pelupa tuh kan penyakit masyarakat. Aku selalu terkena dgn handphone. Takpun pen. huhu .. penyakit, penyakit. :D

 

Isnin, Jun 11, 2007 1:39:00 PTG, Blogger blackpurple

Anielza,
Betul. Terutamanya bila fokus bercabang-cabang :)


cikin,
Ha ha ha. Fikiran memang tengah sengal pun masa itu.


B Rampai,
Salam BR.

Para yang pertama itu cuma mukadimah, tidak membawa apa-apa mesej tersirat, cuma untuk memanjang-manjangkan entri. :D

Hari ini belum ada cerita :)


Arianna,
Itulah dia. Biasanya begitulah. Jangan seluar pun terlupa pakai dah la... :D


azzam,
Rasanya perempuan pun sama kot, malah ada yang lebih teruk 'keterlupaan'nya. [Ada yang terasa ni kang. he he]


mak su,
Ha'ah. Tapi kalau kunci hilang bagaimana engin kereta itu boleh dihidupkan ekk? :D


Mummy Rizq,
Mamarisyiana itu sebab lain. Ini sebab lain. He he he.


OS,
Tak jumpa sebab tak hilang!


Nuraddeen,
Ha ha ha. Kau terpengaruh dengan perenggan pertama itu ekk...

Baju, seluar pernah? :D

 

Isnin, Jun 11, 2007 1:55:00 PTG, Blogger NBK466

Ni dlm bahasa Uganda dipanggil MAMAI...mata dah bukak tapi OTAK lum bangun laie...ZZZZZZZZzzzz.. he..he.he..

 

Isnin, Jun 11, 2007 2:27:00 PTG, Blogger 13may

hmmm...nak kena jumpa doktor nih...hehhe

 

Isnin, Jun 11, 2007 2:52:00 PTG, Blogger Mama Risyiariana

masalah besar ko ni BP..masa berkhatan dulu-dulu ada terkena urat pelupa tak???muahahhaha...zoooooooooommmmmmmmmmmmmmm...pin!pin!

 

Isnin, Jun 11, 2007 4:00:00 PTG, Blogger Aku Bukan Bidadari

Byk termakan semut ek? cepat2 beli kismis..

 

Isnin, Jun 11, 2007 4:16:00 PTG, Blogger Taiko

kadang-kadang otak kita akan nyanyuk seketika kalau badan kat tempat lain, jiwa kat tempat lain. Kalau badan kat tempat lain, roh kat tempat lain, itu bukan nyanyuk.. itu kojol. heheh.

 

Isnin, Jun 11, 2007 5:52:00 PTG, Blogger Pegawai Khalwat

Kadang-kadang Tuhan memberi kita kesihatan tubuh badan, tapi mengurangkan yang lain pula.

Ingatan contohnya.

 

Isnin, Jun 11, 2007 5:54:00 PTG, Blogger achik

asyik hilang fokus je ni.. ehem2 ada pape ke?? ;)

 

Selasa, Jun 12, 2007 2:53:00 PG, Blogger akirasuri

para 1 tu. menunjukkan lelaki melaram kalah perempuan. ha ha ha :p

pssstt: asyik kenyanyukkan ni. asyik teringat si ehem ehem je kot :p

 

Selasa, Jun 12, 2007 8:40:00 PG, Blogger zizie ali

orang lain pun ada alami pengalaman yg sama. tapi malu nak cerita. kesimpulannya, kau normal!

 

Selasa, Jun 12, 2007 9:42:00 PG, Blogger gayour

jangan kite telupe nak buat apa2 kebaikan walau sedikit pada hari ini sudah.
gua benar2 cemburu dengan kisah2 lu bersama allahyarham atuk lu. terutama gambo allahyarham sedang menyangkul dengan ' bodyguard ' ayam jaguh menemaninye. klasik sungguh!
moga dia berbahagia. amin

 

Selasa, Jun 12, 2007 10:27:00 PG, Blogger ILA

wahahahahah!!!x sangka anda punyai insiden bgitu jua.
Cos sya juga sering terkena k atas diri sndiri.. hidupkan enjin keta dulu smntara nak pakai tudung & make up dlm umah.pas tu, time nak kunci umah..tiba2 jerk masuk dlm umah balik m'cari2 mcm ada sst t'tinggal.abis 5 minit,C anak b'tanya"BU!lambatlah ibu nie!!Aca dah lambat k sekolah tau!!".."Sory Ca,err..ada nmpak kunci keta x??".."tu kat keta lah bu!!" ishhhh...byak lagi pristiwa yg mbuatkan kita ktawakan diri sndiri.Nie..ler akibatnya kal.rushing sangat..

 

Selasa, Jun 12, 2007 11:08:00 PG, Blogger izinni

huh! hang dikalangan lelaki metroseksual yang menitik beratkan ketrampilan. hehehhehe ...
aku pun tak bersiap beria-ia cam hang. tepek baby talcum, siap berpakaian, pakai tudung .. zip zap zup .. dah siap.

hehehhee

 

Selasa, Jun 12, 2007 11:37:00 PG, Blogger hitomi

ui, nie mengalahkan aku bersiap lagi nie...hehehee...tu la pakai terlampau byk pewangi, tinguk pening sendri dalam keta smpi kunci keta pon tia ingat letak mana... ;)

 

Selasa, Jun 12, 2007 4:04:00 PTG, Blogger bang_gugar

salam,

masa tu tengah fikiran ditempat lain ye..

hahahaa

macam2

(",)

 

Selasa, Jun 12, 2007 4:37:00 PTG, Blogger blackpurple

NBK,
Ya, ya. Mamai itu istilah yang sesuai. Oooo...bahasa Uganda rupanya. Kau asal sana ekk. ha ha ha.


13may,
Ha ha ha


MR,
Urat pelupa kat situ tempatnya ekk.. he he he


tiara,
Kismis tak ada, Ginko biloba ada la..he he..


Taiko,
Aku setuju 100%!


pegawai khalwat,
Ya, ya.
Asal jangan hilang ingatan terus. :)


achik,
Erk.. Baru sekali dua. Normallah tu cik.. :D


akirasuri,
[Ha ha ha]

Itu menunjukkan minda masih berfungsi dengan normal. :D


king,
Hu hu hu


ayu mkay,
Lali sekali-sekali yo orak opo. Ojo lali sisan wes la, kuwi endase mereng @ orak bener jenenge. :D


zizie ali,
Betul!. Komen kau itu amat bernas sekali. :)


Gayour,
Terima kasih bro' singgah lagi di sini.

Betul. Jangan juga sampai lupa menunaikan kewajiban sebagai manusia dan hambanya.

Kenangan dulu-dulu bersama atok memang menyeronokkan [juga syahdu]. Akan datang akan ada lagi cerita-cerita bersama atok akan menyusul. Insya-Allah. :)


ila,
He he he. Tau pun.

Kesimpulannya, saya manusia yang normal. he he he.

Kadang-kala minda tak berfokus ataupun terlalu banyak sangat yang nak difokus, itulah sebabnya. Agaknya. :D


izinni,
Dah terbiasa. Biar lebih berkeyakinan. He he he.


hitomi,
He he he.
Terlupa [nbk kata mamai]atau 'hilang ingatan' sekejap itu perkara normal kan?


bang gugar,
Salam,
Masa itu fikiran tengah berfokus ke dalam beg. He he he

 

Selasa, Jun 12, 2007 5:07:00 PTG, Blogger AZWA

Memang citer kelako yag merapu...muahaha...ada ka dh start enjin keta pun still cari kunci keta ihikss. Tapi apa2pun akak suka para pertama tu hehehe

 

Selasa, Jun 12, 2007 8:02:00 PTG, Blogger Pa'chik

dude, sidi tu baru saja dipos... tengok la pat lima hari lagi sampai kot, pasal tukang ngantarnya tak paham bahasa... mintak yang laju, dia buat yang tak laju.

 

Selasa, Jun 12, 2007 9:15:00 PTG, Blogger Kak Lady

Len kali kunci kereta tu buat loket...dah sah2 selalu tergantung kat leher kalau tak tergantung kat kereta...

Macam kak lady selalu tercari-cari spek mata akak...kadang2 kat atas kepala letaknya...hehehhe...nak kene gantung jugak ni...

 

Rabu, Jun 13, 2007 4:02:00 PTG, Blogger zabs

Ingatkan perkara ini berlaku pada orang sewaktu dengan Pakcik je. Tapi tak kira umur rupanya. Banyak makan kepala ikan agaknya.

 

Rabu, Jun 13, 2007 5:36:00 PTG, Blogger .:HalogAmora:.

mmg pernah berlaku kat wa. HARU!!!! tp kan BP... kalau lu dah beranak pinak besok mcm mana la ek.. rilek bro.

 

Rabu, Jun 13, 2007 5:54:00 PTG, Blogger blackpurple

azwa,
Nasib baik masa beli kereta dulu tak terlupa ambil kunci kereta sekali ekk... he he he

Para pertama itu cuma pemanis entri... :D


pa'chik,
Ok. Terima kasih bebanyak. Berapa ongkosnya pa'chik? Janganlah malu-malu nak beritahu...he he


Kak Lady,
He he he. Tak boleh nak buat macamanalah kalau dah 'terlupa' kan... :)


Zabs,
Itulah dia. Kalau dah terlupa tak mengira umur kot.

Dah lama juga tak makan kari kepala ikan..:)


Amora,
He he he.

Masa itu ada dah 'PA' sendiri yang boleh tolong ingat-ingatkan... :D..

 

Jumaat, Jun 15, 2007 5:52:00 PTG, Blogger JBM8141

kahkah wei nanti kalau dah beranak pinak, jangan lupa kira anak dalam kereta sebelum meninggalkan rumah. kot la ada yang tgh buang air dalam toilet. PA pun kengkadang kalut gak.

 

Jumaat, Jun 15, 2007 6:19:00 PTG, Blogger blackpurple

JBM,
Ha ha ha.

Nanti jadi macam cerita Home Alone itu ekk....