Khamis, April 09, 2009
Geylang Kopitiam. Saya menguliti ketulan ubi rebus dan kelapa, yang hangat. Bersulamkan lagu-lagu melayu klasik, yang membuai. Dipagari reka bentuk dalaman dan dekorasi, yang mendamaikan jiwa. Juga poster hitam dan putih gergasi bas Tanjung Pagar dan Geylang di tahun 50-an dulu, yang tertampal kemas di dindingnya.

Ubi rebus dan kelapa itu. Dan udaranya. Suasana sebegitu seperti bertutur dengan jelas kepada saya. Atau zaman yang sudah tertinggal itu bagai memanggil-manggil semula. Dalam diam saya menyerapi suasananya. Ia seumpama kebiasaan yang sangat ketara yang pernah saya lalui di zaman cilik saya dahulu. Zaman kepayahan saya dahulu. Kehidupan yang pernah saya rasakan tak bermaya itu menjadi sesuatu yang teramat mahal dan berjiwa pada hari ini. Kerana kepayahan itulah saya mampu hidup pada hari ini.

Kalaulah. Kalaulah, ia suatu objek yang zahir, ingin saya genggam kejap dan dakap erat-erat. Bukan untuk saya, tapi untuk saya hadiahkan kepada abah dan emak saya yang ‘menghidupkan’ saya.

Sebenarnya, bukan tentang ubi rebus itu sangat. Itu cuma pencetusnya, barangkali. Selebihnya, saat ini saya bagai merindukan zaman-zaman kepayahan itu lebih dari selalu-selalunya.


TTFN
 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 4/09/2009 09:27:00 PG. |


42 Ulasan


Khamis, April 09, 2009 10:38:00 PG, Blogger ~tuah.rimbun~

di kota singapura ke?
seronok mendengarnya....
kasi lah gambar sikit, baru best..

Ubi kayu, sajian yg sedap tika hujan turun..
kdg2, sambil2 'meron', bakar ubi kayu liar..
rehat2 sambil minum air, makan terus ibu kayu bakar tu..
uhh,, sedapnya..

JP, ko ada ke pengalamn mcm aku ni?

 

Khamis, April 09, 2009 10:38:00 PG, Blogger Yunus Badawi

Kekadang kita mendambakan berada di zaman kesusahan kita masa kecil bila melihatkan 'kemewahan' sekarang seperti kurang memberi makna kepada kehidupan seharian.

Ada projek ke di Kota Singa tu? Kali terakhir saya ke sana saya berpeluang makan malam di Geyland dan makan tghari berhampiran Masjid Sultan.

 

Khamis, April 09, 2009 11:00:00 PG, Anonymous Ratna Sari

geylang kopitiam... memang menunya nampak sedap-sedap belaka... ambience nya pun klasik... masa pergi ke situ bersama L, mam nasi ayam penyet nya juga lempeng pisang... nasi yaam penyet nya biasa-biasa aja... tapi lempeng pisangnya, memang sedappp...

hmmm... nak cuba gak la nanti ubi rebusnya... mam dengan sambal ikan bilis... bila nak p ni? :p

untuk pengetahuan saudara Tuah, kopitiam tu berlokasi di Shah Alam... :)

 

Khamis, April 09, 2009 11:52:00 PG, Blogger achik

sedapnya ubi kayu rebus dengan ikan bilis.. dulu2 arwah wan [nenek] slalu buat.. :)

 

Khamis, April 09, 2009 2:02:00 PTG, Blogger HABIHA69

Salam kang JP..hu..hu..wong singo kuwe nek nandur ubi nang di yo??? waras kang???jaga dirilah kalau kang kat kota singa tu yek...moga suksesss..

 

Khamis, April 09, 2009 4:50:00 PTG, Blogger cikceriacorner

salam..en BP..emm tadi bru makan getok ubi..bestnye..heheh..ubi+gula+kelapa n buat bulat2 n goreng..emm sedap.hehe

 

Khamis, April 09, 2009 4:58:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

Salam BP,
Selalu makan kerepek ubi je sekarang. Nak cari ubi untuk di rebus mungkin ada, tetapi mungkin kena makan sendiri jelah kot. Anak2 sekarang mana ada selera dengan ubi rebus ni....

 

Khamis, April 09, 2009 5:11:00 PTG, Blogger tasekM

ubi rebus. walau apa pun kata org aku tetap kata ubi rebus itu 'syurga'.

 

Khamis, April 09, 2009 5:49:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

Ubi rebus memang syurga. Di kala hujan merintik begini,pasti ada kenangan lalu untuk diingati. Terbau-bau aromanya. Entri ini,buat kakakmu lapar dan sesekali rasa mau menitis airmata juga. Rasanya kita berkongsi pengalaman yang hampir serupa.

Semoga kamu terus sukses dik! Ameen.

Kak Mar

 

Khamis, April 09, 2009 9:36:00 PTG, Blogger Pa'chik

eleh... ko cuma rindu nak jadik muda balik je senarnya... hohoho... :P

 

Jumaat, April 10, 2009 8:05:00 PG, Blogger asuhara sue

geylang itu tempat permainan zaman saya kanak2.
ahh..kamu betul2 buat saya mengimbau segalanya...
rindunya pada arwah abah

 

Jumaat, April 10, 2009 1:49:00 PTG, Blogger Sya

ubi rebus makan ngan sambal bilis pun sodap.. kelior le pulak

 

Jumaat, April 10, 2009 3:41:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

ubi rebus + kelapa + sambal bilis + kopi o panas =jom pi nailis

 

Jumaat, April 10, 2009 4:37:00 PTG, Blogger BuRuuj

zaman skrg nk makan ubi rebus pun di kedai. kesian kan? alhamdulillah sy masih lagi dpt menikmati nikmat tuhan itu di kmpg sendiri...

 

Jumaat, April 10, 2009 5:00:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

Ubi rebus cicah ngan manisan pon sodap. Tok aku slalu buat. Satu lagi ubi kemiling (yg kecik2 tuh). Yg tu lagi heaven. Tak tahu la kalo tempat len dipanggil apa. Hehe..

Apapun, tanpa dulu tiada sekarang. Tu pasal kena selalu kenang walaupon di mana kita berada dan siapa kita! Kan, kan, kan... :)

- DeeN -

 

Jumaat, April 10, 2009 8:35:00 PTG, Blogger A t i Q a h

kalau mbah saya, ubi tu direbus dengan tmbh gula. sedap jugakk.

 

Jumaat, April 10, 2009 9:10:00 PTG, Blogger kingbinjai

adoi ko ni, buat aku kecur!

 

Jumaat, April 10, 2009 10:43:00 PTG, Blogger aNIe

Masih ingat lagi...ubi rebus dulu adalah hidangan untuk sarapan & minum petang kami...sekarang ni nak makan pun kene beli...sampai mengidam2 nak makan

 

Sabtu, April 11, 2009 12:46:00 PG, Anonymous zara

We experience the purity moments of childhood in a nostalgic mode. Being nostalgic over the ubi rebus is most wonderful momentum.

 

Sabtu, April 11, 2009 2:20:00 PTG, Blogger ckLah @xiiinam

Masa kecik.....ckLah adalah pencabut ubi paling terror di kebun ubi bertanah gambut embah.....

Errrr...terer jika dibandingkan dengan kederat embahlah...he..he...

Kami bakar ubi tu kat kebun jugak...cicah sambal tumis ikan bilis bercabai rawet......pergh...orak ngelinguk kiwo tengen.....wes!!

 

Sabtu, April 11, 2009 6:58:00 PTG, Blogger blackpurple @ jowopinter

En YB,
Tahniah! Hehehe!


Tuah,
Bukan sdr Tuah, saya di K0ta Iskandar. Kopitiam itu di TTDI Jaya.

Anak kampung, mestilah ada pengalaman sebegitu.Dulu-dulu masa budak-budak-lah, waktu sama-sama mengikut atok, abah dan emak 'memerun,' 'memancah' dan 'memarit' kebun. :)


En YB,
Itulah. Sekurang-kurangnya kita masih tak lupa 'akar' kita. :)

Saya sedang bergulat menyiapkan tugasan di KOta Iskandar en YB.


Ratna Sari,
Baru tiga kali ke tempat itu. Baru mencuba 2-3 menunya. Lain kali nak datang lagi-lah menikmati suasananya. Ada lempeng pisang eh. Tak perasan.....

Boleh. Nanti-nanti-lah bila berkesempatan kita singgah... :)


Achik,
Makan dengan sambal bilis pun best. Tak pun makan dengan ikan kering. Panas-panas. Hehehe.


Kang Ustaz Habiha,
Waalaikumusalam kang ustaz. Wis suwi ora ketok koe sa iki. Kabare kang ustaz? Sibuk yo.

Aku dhuhu nang Singapuro kang. Kopitiam kuwi jenenge wae Geylang tapi nang TTDI Jaya kono. Cepak karo enggon-mu. :)

Aku sa iki sibuk ndelok-ndelok projek nang njohor kang ustaz.



ez,
Lama tak makan getok ubi. Dulu selalu juga beli dari gerai di Taman Melawati tu.

 

Sabtu, April 11, 2009 7:12:00 PTG, Blogger blackpurple @ jowopinter

Tuan Zabs,
Waalaikumusalam tuan.

Itulah. Tapi payah juga nak cari ubi rebus di KL sekarang. Hari itu kami makan ubi rebus di Aseana KLCC [kalau tak salah saya], punya-lah mahal tuan. Dah jadi makanan mewah pula bila sampai KLCC ya... :)


Tasik,
Ubi rebus banyak menyimpan nostalgia. Kalau ditanya atok-nenek yang hidup di zaman Jepun dulu, lagi-lah banyak nostalgia di sebalik ubi rebus itu agaknya. :)


Kak Mar,
Itulah. Ketulan ubi rebus itu nampak biasa-biasa saja. Atau mungkin tak ada apa-apa makna bagi sesetengah orang. Bagi yang pernah melaluinya saja dapat memyelami tafsirannya, barangkali. :)

Trimas Kak Mar. Semoga Tuhan melindungi Kak Mar dan suami. Ameen.


Pa'chik,
Hahaha! Pandai-lah kau..... Hahaha!


Asuhara,
O, kamu membesar di sana rupanya. Itulah, tempat jatuh lagikan dikenang..... :)


Kak Sya,
Ubi kayu goreng pun sedap juga kak Sya. Lagi kalau digoreng garing-garing....


Meen,
O, kat situ ada eh. Baru 2 minggu lepas gi Naili's Sentul. Hehehe!

 

Sabtu, April 11, 2009 7:22:00 PTG, Blogger blackpurple @ jowopinter

Buruj,
Di kampung saya pun dah tak ramai yang tanam ubi. Ubi Gajah ada-lah buat landskap di depan rumah. Huhuhu!


Deen
Ubi kemiling? Tak pernah dengar pun... Boleh dikomersialkan tu. Hehehe!

Betul-lah tu.. :D


Tiqah,
Orang dulu-dulu kreatif. Ubi kayu pun boleh dibuat macam-macam panganan kan... :D


King,
Jom cari ubi rebus!


Kak Lady,
Itulah. Di kampung pun dah jarang orang tanam ubi kayu. Nak beli kena tunggu pasar tani baru ada, itu pun kadang-kadang ada, kadang-kadang tak ada.


Zara,
Ya. Ubi rebus itu cuma simbol. :)


CkLah,
Bukan senang nak cabut ubi kayu kan. Silap2 boleh terpeleot pinggang. Hehehe.

Ubi godok...oh ubi godok.... tutuk karo sambel tumis.... Pergh! Hehehe

 

Sabtu, April 11, 2009 10:11:00 PTG, Anonymous gayour

ubi rebus bukannye sedappun. sama gak dengan pisang rebus. sedap pasal makan dengan sambal tumis, gula, ikan masin, kelapa parut. kalo ada pilihan, memang tak nak makan. tapi pasal mak yang buat/siapkan, semua yang mak buat jadi sedap. kalo tak mesti komplin punyer!

sekarang ni bila cakap pasal ubi rebus, mula la teliur, mula la ingat kat mak yang susah2 siapkannya sebagai sarapan nak pegi sekolah dulu. mula la nak makan ubi rebus. blah la!

kenapa manusia begitu. kenapa tengok ubi rebus, pisang rebus baru rindu, baru teringat kat mak bapak? sedih la kononnye.

HIPOKRIT!

bukan marah ni wak, nasihat.

heh!

 

Ahad, April 12, 2009 7:12:00 PTG, Anonymous rudy bluehikari

syg sekali...aku sudah tidak boleh makan ubi kayu spt dulu akibat GERD aku ini.... :( rudy bluehikari

 

Isnin, April 13, 2009 8:36:00 PG, Anonymous jowopinter

Gayour,
Bagus nasihat bro'

Wak bukan teringatkan mak bapak bro' tapi teringat zaman hidup susah masa budak-budak dulu. Rindukan zaman kanak-kanak juga. :)

Kita jumpa di KLIBF 2009 nanti bro'.


Rudy,
Kasihan kau. Semoga kau dilindungi Allah Rudy.

Yuk, kapan arek ngombe2 meneh Rudy?

 

Isnin, April 13, 2009 8:36:00 PG, Blogger Bunga Rampai

Tulisan ini amat menjiwai emosi saya. Ada sesuatu yang indah di dalamnya yang menenangkan suasana pagi ini. Terima kasih untuk itu BP.

Salam :)

 

Isnin, April 13, 2009 9:02:00 PG, Blogger Kasawari

Bro.. kat mana Geylang Kopitiam ni.. moh ler kita gi ngeteh sambil pekena ubi rebus ni.. he he

 

Isnin, April 13, 2009 4:44:00 PTG, Blogger Rajuna

ubi godok rules bang!
ubi godok karo iwak gereh!


hahaha

 

Isnin, April 13, 2009 9:17:00 PTG, Blogger lukmanw@gmail.com

Salam Wak

Pernah cuba Keledek Rebus Mat Bangla? Cuba di sini; http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/2009/02/keledek-bakar-bangla.html dan di sini; http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/2009/02/bukan-ikut-sedap-telan-saja.html

lukmanw

 

Selasa, April 14, 2009 1:54:00 PG, Anonymous BISNIS DENGAN KEJUJURAN

SALAM KENAL YA


SAYA BARU PERTAMA KALI


MAMPIR KEMARI,


SALAM SUKSES SELALU….


SALAM BAHAGIA JUGA.


MOGA SUKSES TERUS MENGEJAR KITA


KEMANAPUN KITA PERGI.


HEEHEHE


SALAM SUKSES SELALU YA…

 

Selasa, April 14, 2009 1:04:00 PTG, Blogger ubilepih

salam..lama tak dengor kabor bro?!!! lu makan ubi rebus tak teringat gua ke...nostalgia sungguh..macam cerita jalan ampas..org yg seusia wa memang suka siaran radio klasik..ha..ha...

 

Selasa, April 14, 2009 2:28:00 PTG, Blogger Bangsari

waduh, bingung belum paham bahasa malaysia. padahal kita bangsa serumpun ya? salam kenal...

 

Selasa, April 14, 2009 9:22:00 PTG, Anonymous manjlara

Sedap. Belum pernah try pun dah tau sedap kalau En BP yang cerita huhu!

PWTC tak pi la, Akil sgt lasak skrg ni :(

 

Rabu, April 15, 2009 12:33:00 PTG, Blogger Masy

sedapnye ubi rebussssss

 

Khamis, April 16, 2009 2:21:00 PG, Blogger addyaholix

ubi kayu buat saya ingat mak.
dulu mak hidup susah.
yang itulah makan pagi.
yang itu juga santapan mak balik sekolah.
dan lepas balik mengaji al-quran dirumah imam, ubi kayu juga menu mak.
kalau tengah malam mak lapar, itu jugalah yang mak telan.
hidup mak sebati dengan ubi kayu.

nekad nak bawa mak makan tempat mahal-mahal.
mak boleh makan apa mak mahu.
mak cuma perlu pilih. dan makan. sampai kenyang.
tapi mak selalu bising, membazir katanya.

mak oo mak!

 

Khamis, April 16, 2009 8:47:00 PG, Blogger Izham Miyake

Ubi kayu buat saya ingat kat lepat ubi dan bingka ubi.

2 jenis kuih yang saya tak akan tolak..

 

Isnin, April 20, 2009 4:13:00 PTG, Blogger Mak Su

mahal sungguh harga sebuah pengalaman itu

 

Selasa, April 21, 2009 9:30:00 PG, Blogger blackpurple @ jowopinter

BR,
Sama-sama BR. Kenangan yang berjiwa elok dikongsi bersama.

Salam :)


Kasawari,
Di TTDI Jaya, Shah Alam. Jom! Kat Kulai tak ada ke bro’? Hehehe!


Rajuna,
Nek entuk ubi godok seng empuk yo enak, nek entok seng atos, colplok mengko untu ne. Hehehe


Lukmanw,
Waalaikumusalam sdr.

Ok. Trimas.


Bisnis,Salam kenal. Trimas.


ubilepih,
Waalaikumusalam bro.’ Sibuk sikit-lah bro.’ Tugas di K0ta I5kandar tak sudah-sudah lagi.

Hahaha! Bro suka dengar Klasik fm eh.


Bangsari,
Salam kenal.
Ya, ada perkataan2 yang tidak serupa.

p/s Saya juga sesekali suka menikmati sastera Indonesia.

 

Selasa, April 21, 2009 9:39:00 PG, Blogger blackpurple @ jowopinter

manjlara,
Kalau nak tau sedap ke tak, kena cuba dulu. Hehehe.

O. Sudah lasak dia sekarang eh. Saya ke sana Sabtu lepas. Seperti tahun-tahun sudah, sesak dan memenatkan.


Masy,
Memang pun........


Addyaholix,Ubi kayu. Memang banyak tafsiran dan cerita tersembunyi di sebaliknya. Bergantung siapa yang mentafsirkannya :)

[Tak tahu di mana silapnya, penanaman ubi kayu dah semakin jarang sekarang]


Izham,
Lepat ubi, nangka ubi? Pergh! Lama dah tak makan beb!


johari,
Bergantung.... Makan ubi kayu tak semestinya orang susah. :)


Mak Su,
Sangat tak ternilai...... :)

 

Ahad, Julai 12, 2009 8:05:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama

ubi rebus..salah satu makanan nostalgia aku..