Rabu, November 15, 2006

Itu sajalah tinggal saki baki peyek @ tempeyek @ rempeyek yang emak bekalkan semasa balik KL hari itu. Rupa tak penting. Keenakan rempah dan kelazatan kacang tanah dan bilisnya itu yang lebih penting. Pecah seribu pun tetap mengasyikkan bila dikunyah .....

Masa masih banyak di kampung hari itu tak nak makan puas-puas, dah nak jadi serdak baru mencari-cariā€¦

BP : Lumrah manusia, merindu dan mencari-cari bila dah tiada.......

TTFN

Label:

 
Cerita blackpurple @ jowopinter pada 11/15/2006 12:10:00 PTG. |


55 Ulasan


Rabu, November 15, 2006 12:29:00 PTG, Blogger Sastri

pekyek yg i bawak pun sedap kan? kan? kan?

 

Rabu, November 15, 2006 12:39:00 PTG, Blogger zwitterion

aku mcm dah terbau kad wangi(kad jemputan kawin)...bila ni?
cepat2 BP and Sas tamatkan semua ni..hehe

kalau dh tinggal sikit, pastu kena berebut-rebut ng adik beradik yg lain lagi best makan..

 

Rabu, November 15, 2006 12:47:00 PTG, Blogger esis

ala kat kedai rucit pun ada ape. beli pastu ingat yang mak buat punya. lagi syahdu...

 

Rabu, November 15, 2006 12:50:00 PTG, Anonymous Am

bila dah tinggal sikit tu baru best BP cuma duit aja bila tinggal yang tak best hehehe

 

Rabu, November 15, 2006 12:53:00 PTG, Anonymous wan

tidak gemar rempeyek sbb guna kacang tanah..lebih gemar tumpi yg mengunakan kacang hijau..! :)

rindu dan mencari2 bila tiada di depan mata...ehem..ehem..tunggu apa lagi, kawin la cepat..!! :p

 

Rabu, November 15, 2006 1:19:00 PTG, Blogger Asya

hoho...pasal peyek yeakkk...
meh sini k Telok Pg Garang, Byak lagi peyek & segala tumpi.
oho..nak tamatkan zaman bujang yeak....lantas demand nak kad jemputan gak!!!!
anywy wish congratulation!!!

 

Rabu, November 15, 2006 2:05:00 PTG, Blogger 13may

layan serdak memang best...bubuh kat tapak tangan...sumbat masuk mulut..fuh! memang layankepala:D

 

Rabu, November 15, 2006 2:08:00 PTG, Blogger kasutVINCCI

patut la kv mimpi lagu pengantin baru. Rupanya ada member nak borkompang ni.
Weii...jgn lupakan kita taw! Hehehe

 

Rabu, November 15, 2006 2:12:00 PTG, Blogger INDERA KENCANA

Hai, sudah berindu-rinduan Bro BP kita sekarang ni nampaknya..

 

Rabu, November 15, 2006 2:25:00 PTG, Blogger NBB

peyek yang pecah berderai tu, kunyah pelan-pelan ye.

 

Rabu, November 15, 2006 2:59:00 PTG, Anonymous mamarisyia

Tulah aku dah suruh ko ngan sas datang rumah hari ko ko malu2...kalau tak boleh aku hulur sebalang dua peyek kat rumah aku ni...

 

Rabu, November 15, 2006 3:35:00 PTG, Blogger Mr PenyuBiru

ok lah tu.ko letak peyek tu dalam mangkuk.pah2 taruk susu segar dalam mangkuk tu jugak(jgn mangkuk yg lain pulak).pah2 ambik sudu.kacau2 skit.pah2 makan.ala..buat cam cornflake tu.tapi nih namanya peyekflake.ok tak rasenya??

ps: nanti dah try bagitau aku yer.aku tak try lagi.hehe...

 

Rabu, November 15, 2006 3:55:00 PTG, Blogger blackpurple

Sastri
Sedappppp.... Itu citarasa 'orang sebelah sana' buat tu......hehehe..

Zwitterion
Kau ni buat gossip liar la Zwit... :P

dah sorang2 kat KL ni, nak berebut dengan siapa lagi...haha

Esis
Kalau beli, lain sentimentalnya sis.... :D

Am
Siap sampai menjilat pinggan tu...hehe

Betul. Duit bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit..!

Wan
Yang pakai kacang dal pun ada.. tapi sy tetap mengilai peyek..!

Rindu dan mencari2 itu besar skopnya..hehe..

Asya
Post la sebalang dua ke mari....yang jawa buat jugak sedap ekk..hehehe

Kau pun dah terpedaya dengan gossip kat komen Zwit tu ekk... hehe...

13May
Sambil2 tu blogging atau mengadap TiVi..pergh....

kasutVincci
Cepat betul gossip ini merebak...hehehe..

indera
Rasa rindu itu anugerah Tuhan.. :)

nbb
Rahang penat semacam bila menguyah peyek ni.... hehe

mamarisyia
Eleh..jemput pun macam ajak-ajak ayam jer hari tu...hehehe

Meh la sebalang dua...haha

mr penyubiru
Laaa.. tak payah...makan macam gitu jer pun dah sedap...nak nak kalau ada kopi susu 434...hahaha...

 

Rabu, November 15, 2006 4:05:00 PTG, Blogger arianna adrizal

hui~rempeyek mmg melekakan!
asyik! mkn bersulam air. lebih-lebih lagi masa tgk tv atau membaca.


*e'eh ada org TPG. siapa tu?

 

Rabu, November 15, 2006 4:22:00 PTG, Blogger Asya

eeerrrr TPG= telok Pg.Garang ker?
sayalah tu..eeerrrr ngaper yeak...:)

ELLEH BP!
kalau tiada angin, manakan daun pokok kelapa Sawit nak bergoyang.Baik ko mengaku coppppaaaatttt!!!

 

Rabu, November 15, 2006 4:33:00 PTG, Blogger zwitterion

sorry aku tak sengaja buat gossip liar..haha.tp kalau betul, apa salahnya!..aku hanya mendoakan kalian..

apapun aku suka tempeyek gak..

 

Rabu, November 15, 2006 4:45:00 PTG, Blogger cuaca

Tingal serdak jer yer....tapi tang-tang tu lah yang sedap sekali...

 

Rabu, November 15, 2006 4:55:00 PTG, Blogger tedungS

uih sedap tu. kawan, hantar la skit kat aku sini bleh tak

 

Rabu, November 15, 2006 4:57:00 PTG, Blogger Ungku Nor

kacang tanah ke,kacang dal ke, suma akak layannn.
Tapi ikan bilis mau lebih!

*hadeihh..lapor la pulak ujan2 nih..

 

Rabu, November 15, 2006 5:01:00 PTG, Blogger Amiene Rev

orang kata abuk kuih raya sedap. begitu juga tempeyek.

 

Rabu, November 15, 2006 5:25:00 PTG, Blogger Pegawai Khalwat

Anak aku suka tempeyek.

Tapi dia cuma suka kacang tanah pada tempeyek tu.

Tak... dia suka kutil kacang tanah tu dan buang.

Akhirnya aku jugak kena makan tempeyek yang dah cacat tu.

 

Rabu, November 15, 2006 5:58:00 PTG, Blogger NBK466

Mungkin size2 kecil serdak2 itu lebih nyaman dimakan & yg besar2 tuh kalau amik takut tak abis..he.he.he..

 

Rabu, November 15, 2006 6:34:00 PTG, Blogger amanitium

aku panggilnye rempeyek, lain sikit namanye...

 

Rabu, November 15, 2006 10:15:00 PTG, Blogger kingbinjai

ooo ooo tahun ni tak rasa tempeyek lagi!

 

Rabu, November 15, 2006 11:24:00 PTG, Blogger debikdebuk

Makcik bini aku orang jawa... Aku suka peyek yang dia buat. Kadang2 aku kidnap sebalang bawak balik umah.

 

Khamis, November 16, 2006 7:30:00 PG, Blogger ad3ck

makanan peberet wong jowo..hehe..setiap kali raya tak penah miss makanan neh..hehe..

btw, kat umah aku ader lagi sket, blom sampai serdak lagi..klu ko nak, ku bley emailkn..haha!!

 

Khamis, November 16, 2006 9:01:00 PG, Blogger Pnut

tempeyek paling sedap saya sudah tidak dapat dinikmati, kerana pembuat tempeyek tu sudah kena stroke 2 tahun lepas, so tak dapat merasa tempeyek yang sedap...

tempeyek adalah jajan kesukaan kami 3 beranak, kalau dpat beli tempeyek yang sedap, sekali ngap je abeh...tak der esok-esok punya stok dah...

 

Khamis, November 16, 2006 9:21:00 PG, Anonymous wongwetan

sedap betul makan peyek...aku rasa 9/10 org jawa suka peyek...

peyek yg beli punye kok tak sedap ye?

 

Khamis, November 16, 2006 9:22:00 PG, Blogger Aku Bukan Bidadari

Aku bukanorang jawa,,tp i like tempeyek,kerepek n sumer ek ek ek.. tempekkk jgn lupa.. tempeyek kacang dal pun sodap.. adehhh sedapnyaa!!!

 

Khamis, November 16, 2006 11:11:00 PG, Blogger bunga rampai

Rempeyek pecah seribu tetap sedap, tapi kalau hati pecah seribu?
:)) Salam.

 

Khamis, November 16, 2006 11:12:00 PG, Anonymous kurekure

same kes cam kueh raye aa kan
rendang lemang ketupat dah abes,
baru nak sentuh
last last masak nasik kosong
goreng telor,makan ngan kicap
sedap gak

p.s:ape yang aku mengarot ni?isk isk

 

Khamis, November 16, 2006 11:57:00 PG, Blogger Mamamanja

ari tuh orang suh order rempeyek xnak.. sombong! kan dah x cukup???

 

Khamis, November 16, 2006 12:04:00 PTG, Anonymous gitartong

peyek. ada 'sentimental value' lah!

 

Khamis, November 16, 2006 12:55:00 PTG, Blogger sya

Tak kisah le retak seribu ke.. yg penting ada kacang nya... sedap sungguh

 

Khamis, November 16, 2006 3:18:00 PTG, Anonymous Qisst

Alahaiii...syiannya..mari le datang open house rumah I Ahad ni. Tempeyek ada, tumpi ada, kerepek pedas ada, bahulu ada, pendek kata segala-galanya adalah. Nasi Tomato, Rendang Daging, Kerutub Ayam, Spaghetti Bolognese, Laksa Johor, Nasi Himpit, Sambal Kacang, Sayur Lodeh, Air Sirap Bandung dll. Betull!!! tak tipu.. marilah semua. Rumah I kat Shah Alam.

 

Khamis, November 16, 2006 3:25:00 PTG, Anonymous Qisst

Alahai syiannya...Mari le datang open house rumah saya Ahad ni. Tempeyek ada, Tumpi ada, Kerepek Pedas ada, Bahulu ada, pendek kata segala macam adalah. Nasi Tomato, Rendang daging, Kerutub Ayam, Spaghetti Bolognese, Laksa Johor, Nasi himpit, Sambal Kacang, Sayur Lodeh dll.. Betul!! Tak tipu, datang lah, rumah saya kat Shah Alam.

 

Khamis, November 16, 2006 3:32:00 PTG, Blogger Lan Rambai

tempeyek ni buat sambal goreng pun sodap kan...


ehh.. yg tu tempe.. sori ya hahaha..

 

Khamis, November 16, 2006 4:17:00 PTG, Blogger Kak Lady

Kak lady minat tumpi dari kacang hijau...atau ade jugak yang buat dengan kacang dal...panggil aper plak tu ye...

 

Khamis, November 16, 2006 5:10:00 PTG, Blogger blackpurple

Arianna
Tempeyek hancur makan dengan nasi pun sedap ...Cuba la..hehehe

Asya
Eh..kat TPG pun banyak pokok kelapa sawit ekk...ingatkan pokok pisang jer banyak... :P

Zwit
Amin... :)

Cuaca
Tapi kalau dodol tak ada serdak cuaca..hehehe

azahari
Aku pun baru nak 'pau' orang punya pulak ni...haha

Ungku Nor
Pakai kacang tempe tak ada orang buat lagi ekk... hehe

Amiene
Kalau tempeyek aku pilih kacang dengan bilisnya jer...hehe

Pegawai khalwat
Macam aku masa budak-budak dulu la tu...haha

nbk
Itu la.. Kalau besar pun kena pecah-pecahkan dulu jadi kecik jugak kan ...

Amanitium
Peyek @ rempeyek @ tempeyek.. Kalau dalam english tak tau la dipanggil apa... hehe

Kingbinjai
Kat kedai pun ada jual tapi rasanya tak sedap sangat....

debikdebuk
Tu la... rupa jer macam jerawat batu tapi sedap woo....

ad3ck
Meh la.....pos laju ke ofis aku..haha

pnut
Jajan ekk...Saya pun pantang kalau simpan-simpan... sekali hadap jer terus licin...! hehe

Psst.... nanti dah buat mee bandung Berkat tu, cerita la ekk sedap ke tak....hehehe

Wongetan
Bukan 10/10 ke..? hehe

Yang komersial tu rempah dia tak cukup, bilis pun letak sikit...

Tiara
Ingatkan kau jawa..sebab muka kau tu ada stroke jawa la... hehehe

B Rampai
Syahdu....pilu.....jiwa terganggu.. Agaknya...:)

kure
Eh..aku tak. Kalau ketupat, lodeh, sambal kacang, lepet..aku sambar masa tengah fresh...hehehe

Mamamanja
Kerepek ubi perasa BBQ, perasa black pepper ada lagi tak...? Nak order ni... hehehe

gitartong
Selain lazat ada nostalgianya juga...hehe

Sya
Jangan kutil kacangnya jer dah la...... hehehe

Qisst
Wah...macam menarik tu.. Bagi la alamatnya Qisst... SA dengan rumah sy dekat jer tu...hehehe..

Lan
Tempe goreng 'tutul' dengan sambal kicap johor memang sedappppppp..!

Kak Lady
Ha ah... sesetengah suka tumpi. Yang kcg dal tu tak pasti namanya apa..... :)

 

Khamis, November 16, 2006 5:42:00 PTG, Blogger yus

Salah satu kuih raya favorite saya, saya suka makan peyek yg pecah seribu tu..sedap....hehe.

 

Khamis, November 16, 2006 7:10:00 PTG, Blogger Raiedzall

Biskut raya ada lagi? sure time ni tinggal serdak juge... (teringat zaman dok Uni dulu, serdak biskut raya ditonggang bekasnya sambil ditepuk2...;)

 

Khamis, November 16, 2006 8:54:00 PTG, Blogger tedungS

ko ni mmg buruk lantak la, ko nye abis pastu nk rembat org punya plak. tu yg kau kena penyakit 'kemut' aritu, padan muke ;p
qiss, sy pun nk menyebok pg rumah u bleh tak?

 

Khamis, November 16, 2006 9:41:00 PTG, Blogger ais_putih

heh..kirim sket sekilo dua ke MOrocco bulih kaa..lama dah tak makan benda tuh...hikss..

 

Khamis, November 16, 2006 11:58:00 PTG, Blogger Ajzie

Aduhhhh jeles nya..saya tak sempat membelinya masa balik cuti summer tuh... Aduhhhh meleleh air liuq tgk..sedap sedap..

 

Jumaat, November 17, 2006 8:47:00 PG, Anonymous Qisst

BP,ais putih, sebenornya hajat di hati nak jemput semua tapi.. Qisst ajak-ajak ayam jek..hi.hi..

Nantilah kalau BP dah reveal identiti barulah Qisst ajak-ajak orang ok!

* Memang betul menu tu ada pada open house Qisst nanti. Amacam? Meleleh air liur tak?

 

Jumaat, November 17, 2006 10:36:00 PG, Blogger MaNiQ KaYaNgaN

adat manusia mencari biler dah takde.. hohoho..

 

Jumaat, November 17, 2006 12:20:00 PTG, Blogger blackpurple

Yus
Setuju...! Salah satu kuih tradisional yang popular sepanjang zaman..

raiedzall
Biskut raya ada lagi...tak minat sangat biskut-biskut ni sebab manis....!

Azahari
Oit..oit..kau silap orang nih...tu Ontahsapo la...hahaha

Morocco
Sampai sana nanti bukan lagi pecah seribu, tapi pecah sejuta..hehehe

Wilhelm
Kesiannya....rugi..rugi....

Qisst
Hehehe... sebenarnya sy pun cuma nak datang-datang ayam juga....

Ada artis jemputan datang tak..? hehe

Maniq
Bila dekat jangan jemu, bila jauh jangan rindu...ahaks...

 

Jumaat, November 17, 2006 3:38:00 PTG, Blogger Pnut

hehehe sure sedap mee bandung tu..adeh tak sabar nak buat...hehehe tima kasih ye....time kasih bebanyak...

 

Jumaat, November 17, 2006 4:05:00 PTG, Blogger blackpurple

kak pnut
Jangan lupa tangkap gambor me bandung yang dah siap tu.... nanti boleh buat entri.....hehehe

 

Jumaat, November 17, 2006 10:30:00 PTG, Blogger tedungS

e'ek le.. btol la, kemut tu penyakit OS, camne plak termasuk kat ko lak ni ish. korang ni dok citer open hs open hs, bila nak buat betul2 ni, bleh aku tempah tiket kapai siang2

 

Sabtu, November 18, 2006 2:05:00 PTG, Blogger blackpurple

tedungS
Apa la banyak sangat kau punya nick ni...

Tahun ini siang-siang lagi aku dah isytiharkan aku buat 'rumah tertutup'....hehehe

 

Isnin, November 20, 2006 11:18:00 PG, Anonymous cikin

rempeyek sentiasa berada di ranking teratas mengatasi kerepek2 lain. tp kena tgk gak pembuatnyer. kalau yg jual kat kedai runcit tu slalunyer xbest..

 

Isnin, November 20, 2006 5:54:00 PTG, Blogger blackpurple

cikin
Yang kat kedai tu untuk berniaga... mana penting kualiti sangat..janji diaorang dapat untung...hehehe..

 

Rabu, November 22, 2006 6:46:00 PTG, Blogger ana mumtazah

huu.. takde rempeyek kacang hijau ke... ek... ana tak berape suke yg kacang tanah...

 

Khamis, November 23, 2006 11:20:00 PG, Blogger blackpurple

Ana
Itu tumpi kan...?
Yang pakai kacang dal pun ada..tak tau dipanggil apa pulak...