Saya berseluar separas lutut dan bersinglet. Saya duduk di kerusi plastik. Saya mengadap meja makan kayu yang beralas plastik lutsinar yang sudah kusam. Nun di hujung sana, kipas angin berputar, berkeriut-keriut.
Di atas meja itu, empat biji pinggan porselin putih buatan China, yang bercorak bunga-bunga kecil seakan-akan spesis Clitoria ternatea var. pleniflora di pinggir-pinggirnya. Pinggan di dekat saya terisi nasi. Kemudian di sebelahnya pinggan yang terisi asam pedas kepala ikan mayong. Satu lagi terisi ikan mayong goreng. Dan pinggan yang terisi umbut kelapa muda masak lemak. Nampak macam ringkas dan biasa-biasa saja menu saya tapi khusyuk dan beria-ia sungguh saya menikmatinya. Tanpa sedar, saya menambah nasi di pinggan saya sampai tiga kali! Nasib baik tiada kelibat sambal tutuk. Kalau ada, boleh sampai empat lima enam pinggan agaknya.
Saya sedikit gusar. Bimbang juga kalau-kalau kesaktian masakan emak saya akan tambah menyukarkan saya untuk mengekalkan berat badan unggul dan kerampingan saya nanti.
[Saya impikan ketul-ketul yang terbina dari otot, bukan lemak jahat. Hehehe]
TTFN
Rabu, Mei 06, 2009 10:04:00 PG, muor76
kalo ko ade lemak... lemak tu leh diubah menjadik ketul ketul yg menarik.. ermm kalo aku skang.. dedulu ade 6 ulas durian kat perut... tapi skang ade sebijik durian ler pulak.. sib baik durian tu belom diserkup ngan kuali...
aku rase dalam dunia nih.. makanan dari air tangan mak ler yg paling sedap...
Rabu, Mei 06, 2009 12:36:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
ez,
Dah! Dah! Cepat lap air liur tu. Hehehe.
Belasah, belasah juga tapi kesihatan kena jaga. :D
Cikgooden,
Tapi kena beringat-ingat juga. Ingat sihat sebelum sakit ..... Kan?
sitinurulhawa,
Kalau naluri dah terasa nak balik, elok diikut naluri itu... :)
En YB,
Susah nak cari menu yang betul-betul citarasa kampong di KL rasanya YB. Kalau citasara Siam bersepah-lah. Kan?
Boleh. InsyaAllah. Bila senang nanti saya cari YB eh.
Shimi,
Nasib baik seluar pakai cerut getah. Dia automatik mengembang sendiri. Hahaha!
Hahaha.
Kak Mar,
Mana tau nih? Hahaha!
Chekgu,
Itulah. ‘Dipaksa’ makan itu satu. Satu lagi, masakan emak, ringkas macamana sekalipun tetap melazatkan.
Rabu, Mei 06, 2009 12:53:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Atiqah,
Yang sekali-sekali itu-lah kena kawal. Kalau tak, sekali balik kampong, berat terus naik sampai 7kg. Hehehe!
King,
Kalau dapat ikkan kapak. Pergh!
Nuril Azni,
Kalau meleleh-leleh pun tak apa, itu normal. Mimpi pun tak apa, jangan sampai mengigau dah-lah. Hehehe.
Senotip,
Itulah. Air tangan emak-lah katakan.
O. Sebab kena ‘koret’ kot. ‘Koret’ itu lebih-kurang macam korek-lah.
Bagi saya, masakan Jawa+ Johor juga yang terbaik untuk selera saya. Bagi saya-lah.
Nikotin,
Ya. Sangat setuju.
'Muor , maksud kau? Hehehe!
Buruuj,
Emak hidang nasi + ikan kering + sambal tumis pun dah sedap!
Tangki perut saya kecik. Takut pecah kalau diisi banyak-banyak. Hehehe.
Ijam Muor
Kena giat buat work out-lah kalau nak jadi ketul-ketul. Hehehe!
Hahaha. Nanti aku kira aku punya ada berapa ulas. 8 kalau tak silap. Hahaha!
Ha’ah.
[Pasal Vespa tu, nanti aku bawak kau jumpa dia sendiri-lah eh. hehehe!]
Rabu, Mei 06, 2009 3:17:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Asuhara,
Itulah. Berpeluh-peluh dibuatnya! Lazat! Wong Jowo ngomong, “mentuo liwat mburi pun ora perasan.” [liwat mburi memang-lah, jajal liwat ngarep...] Hahaha!
Kasih,
Jarang dapat jumpa telurnya kalau beli di pasar. Kalau ada pun mesti orang lain dah beli dulu. Larrr....
Masy,
Sambal kuini?
Tak payah orang putih. Orang melayu pun ada yang tak makan boleh pedas apa.......
Achik,
Sekejap tadi makan tengahari pun makan asam pedas lagi. Asam pedas ikan kembung pulak. Hehehe.
Arsaili,
Waalaikumusalam.
Nak check BMI-lah sekejap lagi..... hahaha!
Ahad, Mei 17, 2009 6:53:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Pegawai khalwat,
Lemak kalau sikit-sikit ok, tapi kalau dah banyak-banyak, itu jadi 'jahat'. :D
Tasik,
Betul!
Kak Keju,
Cepat-cepat buat sit up & push up-lah....Ha ha ha!
Addyaholix,
Ikut kajian, kalau banyak sangat lemak berkumpul, kadar kekacakan boleh menurun sehingga 27%. Hahaha!
Tok Nabe,
Banyak penyakit zaman moden sekarang berpunca dari pemakanan. Itu yang kena beringat-ingat. Itulah, biasanya berkumpul di bahagian perut. Itu yang masalahnya Tok. :D
Sastri,
Kalau u yang masak, ada harapan dorang makan berpinggan-pinggan tu. U-kan pandai masak....Hehehe!
Zizie Ali,
Betul!
Ahad, Mei 17, 2009 7:00:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Kamato,
Kemecer eh bang... :D
en me,
Trimas. Petang Ahad baru sempat jawap.... :)
Mak Su,
Nama saintifik memang macam tu Mak Su... berbelit. :D
Arts,
Makan tetap makan. Abaikan dulu pasal ketulan. Hahaha!
ainzoo,
Masakan emak-lah katakan.....
Mokcik Azwa,
Ini bukan mencicipi lagi mokcik... Hehehe..
meen,
Itulah. Tapi emak saya jarang pulak rebus ikan. Kalau goreng memang selalu-lah....Hehehe.
Ahad, Mei 17, 2009 7:11:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Penoreh,
Sambal klasik tu.. Ooo, mi bandung pun ok apa... [Kau sebut mi bandung, buat aku teringin nak makan mi bandung Muor pulak dah....]
Zino,
Balun tetap balun. Hehehe!
Rara,
Tak ada-lah pintar mana.. Hehehe! Sila-sila....
B Rampai,
Salam BR.
Kesaktian air tangan emak.... :)
Saya kan pemalu orangnya, mana mungkin boleh terpampang di sini otot-otot itu. Hehehe.
sitie bum2,
Erkkk.... Alhamdulillah.
Kadok,
Kau memang....... Apa-lah kau, nama saja orang Johor tapi tak kenal ikan mayong....Hehehe.
johari,
Eh....? Nanti aku cuba rasa....
Masakan emak. Siapa boleh lawan...
Ahad, Mei 17, 2009 7:20:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
Zara,
Ada-lah sikit angkat-angkat besi, buat sit up & push up. Hehehe.
Rajuna,
Pecel lele? Pergh!
Amora,
Boleh pecah perut aku agaknya kalau tambah 4/5 pinggan lagi..... Hehehe!
[Lama menyepi Amora...?]
Mak Su,
.....bagi memastikan anaknya sentiasa gagah dan perkasa. Hahaha!
Kak Lady,
Ha'ah. Susah nak dapat. Dapat sesekali makan. Pergh! Marvellous!
en BP...
adooiii..bile bace n3 kali ni terasa air liur daku seperti mau meleleh..heheh..pehh mak ditambah ngan sambal tutuk..pehhhhh...sedapnye...
xpe en BP..makan aje..belasah aje..masakan emak sukar dicariganti..heheh