Ini pula pokok pulasan, pun kutanam 4-5 tahun yang lepas. Bersekali dengan pokok rambutan itu. Pun sudah sekali berbuah.
Label: Siri balik Muor
Rabu, Ogos 29, 2007 12:33:00 PG, artisticklytouch
pertama kali jumpa nasi ambeng semasa menyertai baktisiswa di segamat. seusai kami berempat melicinkan juadah depan mata dengan gigihnya - takut dikatakan membazir - seorang makcik berkata;
"nasi tu rasa sesuap dua je, yang selebihnya bungkus bawak balik untuk orang-orang di rumah dik"
urrrrkkkk!!!! kami kekenyangan!
Khamis, Ogos 30, 2007 12:46:00 PG,
Wak JP......hehehe...lama tak singgah kat blog ni....wa.....dengan irama lagi yang mengusik jiwa ni, akak macam duduk kampung tahun 80an dudulu....dengan ayam kampung, tungku batang kelapa....rasa macam dah balik kampung dah......indu eh... Dulu, kat kampung kita, tungku diperbuat daripada batang pisang.....tapi, serupa jugak le....sbb kita ni bukan Jawa, tak de le nasi ambeng.....cuma ada masakan pansuh jer....... semuya masak dalam buluh.....huhuhuhu....
Khamis, Ogos 30, 2007 11:17:00 PG, blackpurple @ jowopinter
Kak Lady,
Terima kasih KL. Saya tangkap gambar-gambar itu dan abadikan dalam blog ini pun memang untuk dijadikan kenangan. Mungkin suatu hari nanti benda-benda itu semua akan pupus.… Kalau di bandar sekarang ini memang tak berpeluanglah jumpa pemandangan serupa itu.
Bila makan nasi ambeng, bab berebut-rebut lauk, tarik-menarik ayam [selalunya ayam masak semur] itulah yang seronoknya.
Pa’chik,
Kalau dari Muor nak hantar ke KB, silap-silap basi di tengah jalan Pa’chik. Pos Malaysia Bhd bukan boleh percaya. He he he.
Zabs,
Salam kembali tuan zabs,
‘Cik’ itu telah bebas dari kuarantin, tapi khidmatnya masih diperlukan oleh kerajaan. Orang pentinglah katakan…
Kalau berkesempatan datang ke Muor, jangan lupa bersarapan pagi dengan satey di Bandar Maharani, makan tengahari dengan asam pedas ikan mayung di pantai Pt. Jawa, minum petang dengan rojak di Tg Emas dan makan malam dengan mi bandung Muor di Tg. Agas.
Khairyn,
Waalaikumussalam,
Apa kaitannya kucing, ayam, tungku, kayu api, bapak kawah, mak kuali dengan kenduri walimah.. Eh! Kenduri walimah siapa pulak ekk?
He he he!
Ainin Naufal,
Bila pokok-pokok dah tiada lagi untuk dibuat tungku dan kayu api, bila generasi lama yang ada sekarang pergi, tak mustahil semuanya itu akan pupus nanti.
Kemodenan dan urbanisasi, semakin mengikis tradisi lama nenek moyang kita. :)
zizie ali,
Cantik itu subjektif. Kita memandangnya cantik, tapi mungkin tidak bagi orang lain.
arts,
Ha ha ha! Aku teringat cerita cikgu Gitartong dalam entri dia dulu. Macam cerita kau itulah. Orang suruh bungkus, habis dilicinkannya!
Tapi aku tak salahkan kau berempat. Memanglah, kalau dah nasi ambeng di depan mata. Tak ingat apa lagi dah. Seranggggggg! Ha ha ha
Ooooo…..Kiranya ramai juga rakan-rakan blogger kelahiran SM Sains Muar ekk….
Sas,
Kalau dah serumpun, di mana-mana pun mungkin lebih kurang sama caranya, terutamanya lauk-lauknya. Kalau tak 88.88% pun, 77.77% mungkin sama. :D
Lagipun tradisi nasi ambeng dan berkat itu memang asalnya dibawa dari Tanah Jawa..
Debik,
Ya, ya. Tempe itulah salah satu identiti nasi ambeng. Tempe, kalau digoreng garing-garing, cicah pula dengan sambal kicap Jawa, perghhhh!
nur@,
Kampung kamu ramai orang-orang Jawa juga ke?
Ya, memang mengusik jiwa. Kalau diberi pilihan, kehidupan di kampung itu lebih mendamai dan mengasyikkan sebenarnya.
KV,
Kesiannya. Kena cuba rasa sekali KV. Sekali rasa mesti nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi….Tak percaya, cubalah! Sungguh!
aku,
Di kampung pun dah jarang majlis kenduri menggunakan tungku macam itu sekarang. Banyak yang dah menggunakan tungku besi.
Bukan ‘macam’ sedap. Tapi memang sedap!
Jie,
Tahniah berjaya menjadi menantu Jawa. He he he.
Tempurung kelapa? Tungku ke?
Kalau bungkus pakai plastik, aroma dan rasanya mungkin dah tak seharum dan seasli pakai daun pisang kan….. Kami yang di rumah pun siap bungkus satu-dua berkat dan buka balik bila nak makan, semata-mata nak dapatkan aroma dan rasa berkat yang asli. He he he.
‘Takir’ yang macam sampan itu ke? Tempat kami tak buat.
NBK,
Memang lazat jang. Kalau tak kuat iman, satu dulang itu makan sorang-sorang pun boleh habis. He he he.
BERKAT apa pulak ni jang? ha ha ha.
kadok,
Orang yang datang bertahlil saja yang dapat berkat kadok. He he!
Khamis, Ogos 30, 2007 11:47:00 PG, blackpurple @ jowopinter
Lovelyzz,
Suasana di kampung sekarang pun dah tak seasli dulu-dulu. Dah ‘tercemar’ dengan kemodenan.
Pt Sulong di Batu Pahat. Tengok saja ke? Tak merasa? :D
Wak,
Kabare wak? Wak seko endi ki?
Itu bukan Wak Paiman lah. Suka-suka wak jer. Ha ha! Itu jiran yang memang seorang warga Indonesia asli.
Baliklah ke kampung wak sementara sempat. :)
achik,
He he he. Mengulangkaji tak semestinya ada ujian chik. Yang ini untuk menajamkan minda dan intelektual namanya. He he he.
mimie,
Salam kembali mimie,
A’ah. Tapi tengok tempatlah. Ada sesetengah tempat jemaah kena bahagi-bahagikan sendiri. Dan ada juga yang lauk-lauknya di letak dalam satu pinggan.
Betul. Ada seni dan caranya nak membuntal dan mengikat berkat itu. :D
Mummy Rizq,
Ya. Ya. Sungguh klasik!
Tak menghairan kalau ada sesetengah masyarakat Jawa yang dah tak buat lagi tradisi makan nasi ambeng. Sesetengah tempat ada yang dah pakai buffet pun.
ah kim,
Salam kembali,
Laaa… kau orang Yong Peng rupanya. Dulu-dulu aku selalu juga ke sana. Tapi ke kuarters SAJ. [tapi masa itu nama dia belum diswastakan jadi SAJ lagi]
Cik Kema,
Salam kembali,
Ya, Memang sewajarnya kamu meleleh. He he!
Wah! Cik Kema kok iso ngomong Jowo!
Indera,
Kalau nak dapatkan benih-benih pulasan klon terbaru, mungkin boleh dapat di UPM atau MARDI Serdang. Di sesetengah pusat jualan Pejabat Pertanian pun ada rasanya. Di KL rasanya susah nak cari nurseri komersial yang jual benih pokok buah-buahan, lainlah kalau di sekitar Muar atau Batu Pahat
Teringat pantun lama, yang baris pertamanya, “tanam pinang rapat-rapat..” itu. :)
Butaseni,
Nama pun kampung..... :)
Mungkin lebih kurang sama cuma lauk-pauk dan penyediaannya tak sama. Dan yang uniknya ada berkat/bontrot.
Merakemas,
Sementara masih ada kampung dan benda-benda tradisi itu semua, inilah masanya nak 'bermesra' dan 'bermanja', esok-esok bila semuanya dah pupus mungkin kita tak akan jumpa lagi... :)
Pakai batang pisang? Kuat juga rupanya batang pisang itu ekk.
Kingbinjai,
Suasana kampung memang mendamaikan. Syahdu. :)
Sabtu, September 01, 2007 6:48:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
mak su,
Ayam itu bergaya di anjung rumah peninggalan atok... :)
Ayam kampung walaupun agak liat, tapi masak apa pun sedap mak su!
B Rampai,
Salam kembali BR,
10-20 tahun lagi, mungkin gambar itu sajalah yang dapat ditatap untuk melepaskan rindu pada suasana itu. Mungkin nanti tradisi yang diceritakan di dalam gambar2 itu akan pupus mungkin... :)
Terima kasih. :)
Amora,
Mungkin sebab pertama kali bergambar... :D
Tungku yang kau selalu tengok guna batang apa ek?
Zwit,
Ayam kampung pun alah juga ke..? Kesiannya....
Kena datang kampung akulah kalau nak rasa yang segar...he he he..
alpha,
Betul. Aku rasa aku pun lebih suka yang belum diasing-asingkan. Lebih nikmat rasanya kan... Cuma mungkin generasi sekarang geli kot kalau buat macam itu..Agaknyalah...
nunn,
Gambar itu bercerita dengan jujur. Itulah sebabnya.... :)
nur@,
Macamanalah agaknya orang Siam cakap Jawa ya..? Ha ha
Ya, ya. kita bersaudara... :)
zino,
Betul. Macamana kita pergi jauh merantau sekalipun, kampung halaman juga tempat yang selalu kita ingat-ingat dan rindu-rindukan......
iman,
Waalaikumussalam,
Terima kasih. Sememangnya itulah tujuan saya mengabadikan gambar-gambar itu di dalam blog. :)
Akira,
Orak akeh bangeti. Belo ngawe panganan dewek waey... Nek kue arek tuku, bapakku orak dol... he he he..
Ikut tuan rumah jugalah.. Di kampung kami, ada juga yang tidak diasing-asingkan lauknya.
:D
Isnin, September 03, 2007 12:31:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
achik sufi,
Salam kembali,
Alhamdulillah. Sudah selesai semua urusan kamu...? :)
lind,
Kalau kamu larat, nak makan seorang diri pun boleh... he he he
ad3ck,
Tahniah!!!
Alah, tak jauh manapun Sepang itu kan... :D
izhal,
Trimas. Untuk tatapan masa depan... :)
Kalau dekat macam itu, setiap hari pun boleh balik kampung ek .... :D
Isnin, September 03, 2007 5:13:00 PTG,
Black.....
ambeng itu menginggatkan aku pada kampong ku
pengen mangan ambeng iki.....
nang bangi iki nnag di nek ku Ngolek iii Black weiiiiiiiiiiiiii
aayuh enakeey
aruah bapak ku nek balek songko kenduri mesti aku nunggu nang ngarep PINTU (ngehngehngeh) seronok mangan nang kodong pisang kuwi
terliuq aku nooooooooooooooooooooo
Selasa, September 04, 2007 4:25:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
manjlara,
Ya, ya. Itu tungku sebelum digunakanlah. Sayang, saya tidak sempat menangkap gambar semasa dan selepas tungku itu digunakan... :)
Sama-sama
Rush,
Itulah dia. Semakin lama semakin terhakis tradisi kampung Melayu Jawa lama-lama. 10 tahun lagi entah ada lagi entahkan tidak tradisi nasi ambeng seperti itu...
Jumaat, September 07, 2007 4:53:00 PTG, blackpurple @ jowopinter
cik ketumbar,
Apa-apa saja yang bersangkut dengan kampung halaman memang bisa membuat kita tidak karuan.. :)
Untuk gambar-gambar nasi ambeng yang lain sila ke monggo mampir :)
Kak lady suka tgk entry yang BP buat selepas balik dari Muor...banyak gambar2 nostalgia...susah nak lihat pemandangan mcm tu kat bandar...
Nasi ambeng tu dulu masa kak lady duduk di Tengkera...Masjid Tengkera buat majlis maulud kami adik beradik makan setalam...seronok...rebut2 lauk...heheheh..tapi bontrot tu takdelah.... :p